Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Reclamen celeritat per aplicar el nou Fons Nuclear

Els recursos per a la diversificació econòmica s’eleven fins als 77,5 milions aquest any

| Actualizado a 27 enero 2023 18:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un cop modificat, amb l’ampliació de la dotació econòmica i dels municipis beneficiaris, ara cal accelerar l’arribada efectiva al territori dels Fons de Transició Nuclear. Així ho defensen tant el PSC, impulsor de la modificació de la llei, com ERC, al capdavant del Govern de la Generalitat.

Aquest divendres va tenir lloc a Tortosa una reunió entre el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, i el diputat ebrenc del PSC Joaquim Paladella, en la que el socialista va reclamar celeritat en l’aplicació del Fons en els nous termes aprovats pel Parlament. «Al PSC volem ser útils pel territori, per això volem que els recursos econòmics provinents del Fons Nuclear arribin com més aviat millor, no consentirem que quedin guardats a l’espera, en un calaix de la Generalitat, quan les necessitats del territori són tantes», afirmà.

Paladella també va insistir en la constitució de l’òrgan de governança que ha de gestionar el Fons de Transició Nuclear a què fa referència l’article 8.4.c de la Llei 5/2020, del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

«S’ha de crear de manera immediata, sense més dilació, per tal de no quedar-nos endarrerits en l’aplicació dels recursos econòmics que preveu la llei». Uns recursos que s’han incrementat respecte al previst inicialment. I és que durant el 2022 la recaptació de l’impost nuclear va ser més alta del previst, fins a 155 milions d’euros respecte dels 120 milions recaptats l’any anterior. Això suposa que 77,5 milions d’euros s’han de destinar a la promoció econòmica de les zones properes a les centrals nuclears (zones PENTA I i II).

El delegat del Govern també va destacar la necessitat de posar en marxa el Fons de Transició Nuclear el més aviat possible. «Amb el PSC compartim les bondats del canvi, amb l’increment del fons del 20 al 50 per cent de la recaptació, i ara ens mou a tots intentar que aquests recursos arriben el més aviat possible al territori», afirmà Salvadó.

En aquest sentit, des dels serveis jurídics del Departament d’Empresa de la Generalitat s’està estudiant si el reglament que ja hi havia redactat és aplicable amb la modificació de la llei o si, com tot apunta, també s’haurà de modificar.

Amb tot, Salvadó recorda que abans s’haurà de tornar a canviar la llei per incloure els municipis de la província de Lleida que van quedar exclosos en la primera modificació aprovada recentment pel Parlament. «Si s’han de tornar a fer canvis a la llei que es facin aviat perquè perjudica la rapidesa amb la qual podem aplicar els Fons al territori», reclamà el delegat.

Paladella va dir que aquesta modificació es resoldrà de pressa i que els canvis en el reglament existent «són petits» i no es poden «allargar en el temps». «No permetrem que es torni a dilatar i que, com fins ara, des que es va aprovar el 2020, no hagi arribat ni un euro», remarcà el diputat del PSC.

Comentarios
Multimedia Diari