Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Reclamen més solucions per salvar el riu Ebre i el seu delta

Un centenar de persones es mobilitzen contra el Hard Rock durant la 22a Piraguada de la PDE

11 junio 2023 21:06 | Actualizado a 11 junio 2023 23:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Al voltant d’un centenar de persones van baixar aquest diumenge en piragua pel riu Ebre per exigir més solucions i actuacions per al Delta. Els activistes van navegar des de Xerta fins a arribar a Tortosa, on van desplegar, dempeus i al mig del riu, una gran pancarta on deia «salvem lo riu, salvem lo Delta».

La piraguada, organitzada per 22è any per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), ha estat enguany marcada sobretot per les mesures de la sequera, que poden afectar greument el conreu de l’arròs i del marisc, i, en conseqüència, també al sistema econòmic i ambiental del Delta. També ha estat un tema puntal, el minitrasvassament, del qual demanen la reversió i la «regularització» de l’aigua destinada als diversos projectes que aquest nodreix, tant industrials com urbanístics.

Aquestes reivindicacions, s’han sumat a les habituals en aquest esdeveniment, com la falta de cabal hidrològic i la necessitat de més mesures per a la protecció del riu Ebre i del seu Delta. El portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello, explica que, un cop més, s’ha buscat visibilitzar l’estat en què es troba l’Ebre.

«És normal, potser, que estigui així a causa de la sequera, però el que no ho és, és que mentre el riu baixa amb poca aigua i sense gairebé sediments, tots els projectes i les detraccions d’aigua i cap a altres llocs s’han mantingut», denuncia, afegint que «en direcció a Tarragona, no es retalla ni un metre cúbic de dotació cap a la zona química industrial i la lúdica de Port Aventura i els voltants».

En aquest sentit, el portaveu reclama l’aigua com un bé essencial i un recurs indispensable per a la zona. «Des de l’antiguitat, les ciutats es construïen al costat del riu, ara el que es fa és portar l’aigua fins al lloc que interessa. Això és el que estem en contra, els trasvassaments desvertebren el territori. L’aigua s’ha d’aprofitar aquí i al moment el que hi hagi sobrants es pot parlar de fer accions puntuals», diu Panissello, qui remarca que «el travasssament, que havia de ser una obra provisional i s’ha convertit en una obra vitalícia. Ara els que necessitem, solidaritat som els de Terres de l’Ebre».

Regularitzar l’ús de l’aigua

La PDE, que ha unit forces amb la plataforma Aturem Hard Rock, desconfia de l’origen de l’aigua que abastirà el projecte. Per aquest, es preveu un consum d’un milió de metres cúbics l’any. «Sabent que és una zona sense aigua, ens temem molt que hi haurà més pressió a l’aigua per promocionar aquest complex turístic». Per aquest motiu, l’entitat ebrenca s’oposa radicalment al projecte en considerar-lo una «amenaça directa» per al conjunt de recursos hídrics del territori i, davant aquest context, exigeix una «progressiva» del minitransvasament al Camp de Tarragona.

Així mateix, la plataforma es mira amb preocupació el projecte de la dessaladora de Cunit, perquè consideren que podria suposar «una interconnexió de xarxes encoberta entre les aigües del CAT i les del Ter-Llobregat en una proposta reversible». Davant d’aquest fet, la plataforma ha demanat una reunió amb el Deàrtament d’Acció Climàtica,Alimentació i Agenda Rural que permeti esclarir la lletra petita del projecte.

Comentarios
Multimedia Diari