La intensa llevantada als Ports omple l’embassament d’Ulldecona

Es preveuen vessaments sense afectacions, però es demana precaució a les poblacions de la riba del riu Sénia

| Actualizado a 23 marzo 2022 20:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La borrasca que afecta el territori, amb pluges des de fa més d’una setmana que han estat especialment intenses al massís dels Ports, han omplert el pantà d’Ulldecona. L’embassament comptava dilluns amb unes reserves de 4,68 hectòmetres cúbics d’aigua, dels 10,94 que té de capacitat total, mentre que aquest dimecres ja es trobava al límit de la seua capacitat. 

Així, faltava només mig metre «de la cota de vessament per sobreeixidor», segons van notificar elCentre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, àmbit a què pertany aquest pantà situat a la Comunitat Valenciana i del que s’abasteix la Comunitat de Regants d’Ulldecona i els municipis aigües avall del riu Sénia.

Es preveu que es puguin produir vessaments sense afectacions en els propers dies, ja que les fonts i barrancs continuen aportant aigua a l’embassament. 

Des de l’Ajuntament d’Ulldecona es va recomanar als veïns de les ribes del riu Sénia, que en el cas del terme ulldeconenc abasta els nuclis del Barri Castell i Molí de l’Om, Sant Joan del Pas i els Rajolars, que prenguin mesures de precaució i eviten activitats a la vora del riu. Així mateix, es prohibeix circular pels punts baixos, guals i accessos a la llera. 

Altres poblacions a la riba del Sénia, i per tant amb les mateixes afectacions, són la Sénia i les Cases del riu (municipi de Rossell),  Sant Rafael del Riu o Alcanar, entre d’altres. 

I és que les pluges han estat especialment abundants els últims dies a tot el massís del Port i el Maestrat, fent baixar els barrancs i rius que habitualment estan secs. 

En el cas de l’estació meteorològica del Parc Natural dels Ports, a la part catalana del massís, en el portem de mes de març s’han superat els 450 litres per metre quadrat acumulats, amb un màxim de 161,4 litres el passat dimarts dia 21. Així, han baixat amb força barrancs habitualment secs com el de la Galera o Sant Antoni, entre altres que desemboquen al riu Ebre, sense causar danys importants. 

A la zona de la Tinença de Benifassà, on es troba l’embassament d’Ulldecona, en els últims dies s’han recollit més de cent litres per metre quadrat, segons les dades dels pluviòmetres instal·lats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (SAIH Jucar).

L’última vegada que l’embassament es va omplir i el riu Sénia va baixar amb força durant setmanes va ser la primavera del 2020. Per les seves dimensions i situació, el pantà d’Ulldecona ha viscut nombrosos episodis de sequera prolongada i d’abundància sobtada, després de llevantades que s’han allargat durant dies, com és el cas actual.

Comentarios
Multimedia Diari