Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recta final dels treballs per retirar les vies dels antics terrenys d’Adif a Tortosa

La ubicació de l’espai permet moltes possibilitats de cara al futur i significarà la unió del barri del Centre i del Temple

| Actualizado a 27 mayo 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Recta final dels treballs per retirar les vies dels antics terrenys d’Adif a Tortosa. Des de fa dos setmanes i mitja, diverses màquines excavadores han estat retirant les vies i el material ferroviari que va quedar abandonat i en desús quan el 1996 la nova línia València-Tarragona va convertir Tortosa en final de trajecte.

Aquests terrenys es troben al cor de la ciutat i separen dos barris, el del centre i l’eixample amb el del Temple. Són per tant un punt estratègic per a la capital ebrenca, en trobar-se també a la vora de l’avinguda de la Generalitat (principal artèria de la ciutat) i que permeten una certa connectivitat amb el parc Teodor Gonzàlez. En estar abandonats des de fa 27 anys, s’han anat degradant, acumulant brutícia i vegetació.

El 2010 l’Ajuntament de Tortosa va construir un ample pas per a vianants just a la vora, que és molt usat pels veïns per apropar-se cap al centre de la ciutat i evitar donar una gran volta, donat que també hi ha un talús en alçada a l’avinguda de la Generalitat, per on creuava la via. La retirada d’aquell antic pont blau va causar una gran expectació el 2012, ja que va deixar pas a una imatge inèdita de l’avinguda de la Generalitat, una vegada alliberada d’una barrera física que la creuava des de l’arribada del ferrocarril a Tortosa, l’any 1867.

No va ser fins al desembre de l’any passat que els terrenys van passar a ser de titularitat de l’Ajuntament de Tortosa. L’acord de traspàs amb Adif va ser finalment de 864.287 euros, un 80% menys que en la primera proposta de 2006. La ciutat recuperava així un espai on sempre hi ha hagut un gran buit.

Amb els terrenys nets de vies, que concretava el conveni, ara caldrà reconfigurar tot l’espai, que té unes dimensions grans, d’uns 18.000 metres quadrats.

El que es faça aquí suposarà segurament la transformació urbanística més important dels últims anys a la ciutat, tant per grandària de l’espai, com per ubicació com per potencial. L’emplaçament d’aquests terrenys permet moltes possibilitats per a la ciutat de cara al futur i s’haurà d’estudiar al detall.

Durant la campanya electoral d’aquestes eleccions municipals, què fer o no en aquest espai ha sigut portat en moltes de les propostes dels partits. Així, alguns preveuen generar aparcaments (soterrats) i espais verds, un centre cívic o espai per habitatges, amb propostes que varien segons els partits, i que poden connectar també el carrer Màrtirs (que toca la plaça Alfons XII) i Cervantes fins a Ronda Docs, generant també una nova mobilitat a la ciutat, un aspecte molt a tenir en compte donada la proximitat amb el centre, que té els vehicles particulars cada cop més restringits.

Mentre s’ultima la planificació urbanística, un procediment que podrà tardar un cert temps, l’opció temporal de l’actual govern local és dotar l’espai amb 250 aparcaments a la zona a tocar de Ronda Reus i el carrer Cervantes, on també hi haurien 30 places per a vehicles de dos rodes.

Comentarios
Multimedia Diari