Reformaran el Verge de la Cinta i iniciaran els tràmits el 2025 per a un nou hospital

Aquest estiu començarà la licitació de la primera fase d’actuació urgent, amb 30 milions d’euros. Paral·lelament l’alcaldessa de Tortosa ja ha ofert uns terrenys per a un nou centre

26 abril 2022 17:25 | Actualizado a 26 abril 2022 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Tortosa han anunciat l’inici de les obres d’ampliació i reforma de l’Hospital Verge de la Cinta per millorar la situació al centre sanitari, així com la seua accessibilitat. Alhora, el 2025 s’iniciaran els tràmits per construir un nou hospital de referència de les Terres de l’Ebre a Tortosa, a Ferreries. 

Després d’anys de debat, intensificat els darrers mesos, l’esperada notícia ha arribat aquest dimarts a les 18 hores de la tarda, després d’una reunió entre el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. El conseller i l’alcaldessa han anunciat l’inici de la primera fase d’actuació on el Departament de Salut destinarà 30 milions d’euros per ampliar i reformar l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. La licitació del projecte i de l’obra es farà conjunta per agilitzar els tràmits i començarà aquest estiu. Està previst que els treballs duren aproximadament dos anys, i que els nous espais entrin en funcionament a meitat del 2025.

Les obres permetran reformar i ampliar les instal·lacions de l’hospital per tal d’integrar-hi els serveis necessaris amb un mòdul de nova construcció de 5.500 metres quadrats assistencials (i 1.500 d’edificació tècnica). En aquest mòdul, de quatre plantes i d’obra nova, s’ubicarà un nou bloc quirúrgic amb cinc-sis quiròfans, consultes externes, part de l’hospital de dia i dues plantes d’aparcament soterrani, entre d’altres serveis. També es reformarà l’àrea quirúrgica de l’actual hospital (aproximadament 1.800 metres quadrats).

D’aquesta manera, l’ampliació així mateix millorarà l’accessibilitat al centre, ja que a més de les dues plantes d’aparcament per a vehicles, també es construiran dos ascensors (darrera del Col·legi de la Consolació), que salvaran el desnivell existent, per tal de potenciar l’accés de vianants a l’hospital. Mentre duren les obres, hi haurà un aparcament provisional  de quatre plantes al fossar, amb capacitat per a 400 vehicles i una inversió de quatre milions d’euros.

Així, finalment es descarta el trasllat del dipòsit d’aigua, que apujava molt el cost del projecte, i traslladar el servei d’oncologia de Jesús. El Verge de la Cinta és el centre hospitalari de referència de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre i dona servei a més de 175.000 persones. «El Verge de la Cinta necessita una actuació immediata. És un hospital de 45 anys, i en algunes plantes no s’ha fet cap actuació», ha valorat el conseller Argimon. Malgrat les millores, però, el conseller ha expressat que «ens donarà una vida massa curta» i que amb l’ampliació «ens quedem sense espai de reserva». Per tant, Argimon ha destacat «el compromís del Departament per un nou hospital», de forma que Salut opta també per la construcció d’un nou hospital, un cop ha analitzat els pros i contres entre una segona fase d’ampliació o un nou centre hospitalari. 

Així, la previsió és licitar el projecte del nou hospital l’any 2025, un cop acaben les obres del Verge de la Cinta. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ja ha ofert uns terrenys a Salut que ara n’estudiarà la seua viabilitat. Es tracta d’un pla parcial darrera de l’antiga INDO i el Caprabo, que són propietat del consistori i de la Sareb. L’alcaldessa ha posat èmfasi en haver fet l’anunci ara, un cop ja s’ha estudiat tot i no crear així falses expectatives: «Fa 16 ja es va anunciar un nou hospital. No volíem que, un cop més, l’anunci no fos una realitat i generar més frustracions a la ciutadania».

Plataforma pel nou hospital
La Plataforma pel nou hospital ha fet acte de presència a la plaça de l’Ajuntament mentre ha durat la reunió i posteriorment ha pogut dialogar amb el conseller Argimon. Han valorat positivament l’anunci, però amb prudència: «estem satisfets i esperançats, però demanarem una planificació i farem una comissió tècnica per fer seguiment al respecte i que el nou hospital siga una realitat», han expressat els portaveus. Igualment la plataforma seguirà recollint signatures a favor del nou centre.

Comentarios
Multimedia Diari