Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Ulldecona restaura la imatge de la Mare de Déu de la Pietat

La talla presentava un atac d’insectes xilòfags, diverses esquerdes i fissures, així com pèrdues puntuals de la capa pictòrica

| Actualizado a 19 mayo 2022 07:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Temas:

La imatge de la verge de la Pietat, que presideix l’ermita d’Ulldecona com a patrona del municipi i és objecte d’una romeria cada cinc anys, ha estat restaurada. L’obra de l’escultor local Vicent Barrera Carapuig data de l’any 1937 (l’anterior va ser destruïda a la Guerra Civil). La restauració de la imatge va ser encarregada per l’Ajuntament d’Ulldecona al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, per un import aproximat de 3.000 euros, i l’han fet restauradores de «Kreit restauració i conservació».

La imatge presentava un atac d’insectes xilòfags en diversos punts. També s’havien detectat esquerdes en el cos de Crist i diverses fissures provocades pels moviments de dilatació-contracció i pel moviment reiterat en les diverses processons, com a problemes principals. Pel que fa a la capa pictòrica, hi havia pèrdues puntuals coincidint amb les zones de juntes, esquerdes i també en zones del mantell de la Verge, per possibles cops i desgast degut al fregament, segons explica la tinenta d’alcaldia i regidora de Patrimoni, Cati Brusca.

La intervenció ha consistit en una desinfecció amb tractament curatiu, una neteja de la brutícia superficial, i una consolidació de les àrees febles afectades per l’atac de xilòfags. Pel que fa a la policromia, s’ha seguit en tot moment el protocol de neteges del Centre de Restauració de Béns Mobles. Després dels treballs de restauració, s’ha protegit amb un vernís de baix pes molecular.

L’actuació la van dur a terme les expertes en restauració a la mateixa església de l’ermita, i ja està finalitzada.

Segons expliquen des de l’Ajuntament, l’estat de la imatge s’havia agreujat després de les últimes Festes Quinquennals, l’any 2019. Cada cinc anys la imatge és baixada des de l’ermita al poble a peu en romeria, i durant una setmana surt en processó per tots els carrers del nucli urbà i els barris, per tornar posteriorment a l’ermita de nou en romeria.

Comentarios
Multimedia Diari