’En ruta pel Rocall’ és la iniciativa multidisciplinar que recupera l’Ajuntament d’Alcanar per a promocionar el nucli antic, conegut popularment com ‘lo Rocall’ per estar construït sobre un terreny rocós. Es tracta d’una proposta cultural que convida a redescobrir el barri a través de l’art, la literatura, la música i la gastronomia. El recorregut consta d’una desena d’experiències sensorials i creatives que ompliran de vida, història i cultura popular els carrers i places del Rocall
Entre les activitats destaquen l’exposició de posters de diverses imatges de la part antiga del poble a càrrec de l’Aula de Fotografia, les veus dels alumnes de l’escola d’infantil i primària d’Alcanar expressant què representa lo Rocall per a ells. També hi haurà un espai per a repensar la modernització de la zona. La música i la poesia prendran molt de protagonisme amb diversos estils, al llarg de l’itinerari.
Menció a part es mereix la gastronomia amb tapes del territori elaborades per locals i comerços del municipi per un preu de 15 euros. Hi haurà un tast de vins amb el sommelier de Mas de les Vinyes. «Volem que siga una fusió i pluja de sensacions i emocions que conviden a conèixer els origens, la història i posar en valor lo Rocall», en paraules del regidor de Cultura, Xavi Barrera.
El consistori canareu agafa el relleu d’una idea semblant que va dur a terme el col·lectiu ‘Musik’al Brancal’ entre 2015 i 2017 pels carrers del Rocall. De fet, l’alcalde, Joan Roig, ha fet un reconeixement per l’esforç de l’entitat i ha agraït la col·laboració d’alguns dels membres per reinventar l’edició d’enguany.
Pla de dinamització
L’alcalde ha ressaltat que la ruta marca «un punt d’inflexió per a promocionar la part antiga del poble». Roig ha anunciat que, des de la regidoria d’Urbanisme, s’està elaborant un pla de conservació del Rocall i es presentarà prompte a la ciutadania.
Lo Rocall és el barri més singular i amb vida pròpia d’Alcanar, i atresora un patrimoni mereixedor de més visibilitat. Molt més que un barri, lo Rocall és el nucli primigeni que va donar forma al poble d’Alcanar tal com el coneixem avui. Situat a la part alta, va créixer entorn de l’antiga muralla, de la qual se’n conserva la Torre del Carrer Nou, i l’església. Encara avui es pot fer una passejada pels carrers estrets i costeruts on s’hi aprecien cases de pedra i racons amb molta ànima.
Durant segles va ser el centre neuràlgic de la vida canareva i guarda la memòria de generacions senceres. El seu patrimoni arquitectònic i immaterial el converteixen en un dels tresors més preuats del municipi.