Tortosa emprèn la reforma del carrer Barcelona

El projecte preveu una via d’un sol nivell i sentit, i resoldre els problemes d’inundació

| Actualizado a 27 abril 2022 04:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tortosa emprèn la reforma de tot el carrer Barcelona, que inclourà també actuacions per millorar la canalització de la pluja i evitar les recurrents inundacions, en especial a la plaça de la Unió. Un ple extraordinari aquest matí porta a votació una modificació pressupostària de 830.000 euros, necessària per poder iniciar la licitació de les obres, que compten amb fons Next Generation.

L’actuació suposa la reconversió del vial actual, amb voreres estrets i molt volum de trànsit, en un carrer d’únic sentit d’entrada al centre de Tortosa, que incorporarà arbrat nou, afegirà zones amb vegetació, instal·larà mobiliari urbà i traçarà un nou tram de carril bici des de la plaça Àngel Acosta fins a connectar amb l’Institut Cristòfol Despuig i l’Escola de Sant Llàtzer.

Així, la paral·lela avinguda del Canigó passarà a ser la que vertebre el barri de Sant Llàtzer, amb trànsit en els dos sentits de la marxa. A més, l’actuació inclou l’obertura d’un accés directe des del carrer Perelló cap a la rotonda de la plaça de la Unió i el pont de Tirant lo Blanc, per facilitar la mobilitat.

L’actuació contempla dos àmbits diferenciats: entre la plaça d’Àngel Acosta i el carrer de Puigcerdà, el carrer Barcelona se situarà a un sol nivell. Això facilitarà l’ampliació de les zones de pas per a vianants i resoldrà les dificultats d’accessibilitat que hi ha en alguns punts per a persones amb mobilitat reduïda, segons destaquen des del govern municipal.

Entre el carrer de Puigcerdà i la plaça de la Unió es mantindran els dos nivells de la calçada, ateses les característiques del tram pel que fa a la recollida d’aigües pluvials. En aquest sentit, el projecte inclou una important actuació per a incrementar la capacitat de canalització de la pluja, que en episodis intensos provoca inundacions a la zona. Està previst incorporar dos noves canalitzacions, d’1,2 metres de diàmetre, que actuaran com a dipòsits reguladors de les avingudes d’aigua i que permetran engolir 500.000 litres.

«Amb esta actuació, els tècnics ens assenyalen que quedarà resolta de manera definitiva la inundabilitat de la zona ja que tindria la capacitat per a canalitzar precipitacions com les que hem tingut els últims temps», explica l’alcaldessa, Meritxell Roigé, que la setmana passada va presentar el projecte al veïnat de Sant Llàtzer amb una bona acollida.

L’actuació s’afegirà a la que ja es va fer entre el 2014 i el 2016 a la zona, mitjançant la qual es va incrementar la capacitat d’absorció de la pluja.

Ara, l’Ajuntament de Tortosa té previst iniciar la licitació de les obres, amb un cost total de 1.080.000 euros. El primer pas és l’aprovació per part del ple d’una modificació pressupostària de 830.000 euros. «Es tracta d’una dotació necessària per a iniciar la tramitació, i sense la qual es perdrien els 1,5 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation, que financien part d’esta actuació dins del programa per a la implantació de zones de baixes emissions», segons explica Roigé.

A més, l’Ajuntament ha presentat un altre projecte, elaborat per l’empresa Aigües de Tortosa, al programa dels fons europeus Next Generation per a la reducció de riscos d’inundacions en entorns urbans. Aquest nou projecte, amb un cost també d’1,5 milions d’euros, suposaria actuar en diferents zones del barri de Sant Llàtzer per a canalitzar les pluges mitjançant la transformació d’espais en zones amb més vegetació i més permeables, que permitin absorbir millor els episodis de pluja en aquesta zona de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari