Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Treballadors de les nuclears protesten a Ascó per mantenir els llocs de feina

  Els sindicats alerten que el tancament de les plantes afectaria uns 200 treballadors directes i més de 500 d’indirectes

  28 octubre 2023 12:09 | Actualizado a 28 octubre 2023 12:17
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Temas:

  Treballadors de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs han bloquejat l’accés a la planta d’Ascó aquest dissabte en la primera de les jornades de protesta per exigir mantenir els llocs de feina un any després de l’inici del desmantellament de l’última planta nuclear. Així, demanen ampliar la clàusula d’ocupació actual un cop la planta sigui titularitat d’ENRESA.

  Els sindicats calculen que el tancament de les plantes afectaria uns 200 treballadors directes i més de 500 d’indirectes. També reclamen el desbloqueig d’un nou conveni laboral i han acordat no fer hores extra en aquesta parada, un fet que avisen que podria endarrerir la recàrrega de combustible de la planta. L’acció informativa es repetirà diumenge i els dies 1, 4 i 5 de novembre.

  $!Dos membres de la representació sindical d’ANAV informen a un dels treballadors a la porta de la planta d’Ascó sobre l’acció d’aquest dissabte al matí. Foto: ACN

  L’accés a la planta d’Ascó ha quedat bloquejat a partir de les sis del matí en la primera de les accions informatives organitzades per la representació sindical d’ANAV (Associació Nuclear Ascó – Vandellòs), que s’ha allargat fins les onze del matí d’aquest dissabte. A mesura que els treballadors informaven a qui volia accedir a la planta sobre la motivació de la concentració, se’ls ha permès accedir de forma esglaonada a la central nuclear. Segons fonts sindicals, un terç de la plantilla ha participat al llarg d’aquesta jornada reivindicativa.

  Entre les demandes dels treballadors, destaca l’acord per un nou conveni col·lectiu on s’inclogui l’ampliació d’un any de la clàusula d’ocupació després del tancament de les centrals i l’inici del desmantellament de l’última planta nuclear.

  Es tracta d’una situació que coincidirà amb el canvi de titularitat de l’equipament, que passarà a ser d’ENRESA. «No tenim cap reivindicació econòmica, la nostra pretensió és que quan tanqui l’últim grup nuclear (Vandellòs II l’any 2035) s’estengui la garantia d’ocupació un any més al canvi de titularitat», ha defensat el secretari de CCOO d’ANAV, Joaquim Bielsa. D’altra banda, els sindicats apunten que el tancament de les plantes podrien afectar més de 200 llocs de feina directes i més de 500 d’indirectes.

  A la vegada, els sindicats denuncien que ANAV encara no ha desenvolupat el pacte al qual es va arribar el 2020 en el marc del Pla Nacional Intregrat d’Energia i Clima (PNIEC), que consistia en millorar i reglamentar les condicions de la plantilla actual perquè poguessin treballar durant els desmantellament com a personal qualificat.

  Sense hores extres durant la parada

  En aquest context, els treballadors han acordat no treballar cap hora extra durant la parada actual de la planta d’Ascó, que es troba enmig de les tasques de recàrrega de combustible des d’aquest dilluns. Aquest fet, alerten els sindicats, pot endarrerir la posada en marxa de l’equipament. El pròxim dimarts 31 d’octubre, sindicats i ANAV tenen prevista una nova reunió. Les accions informatives continuaran aquest diumenge, amb nous bloquejos per accedir a la planta d’Ascó de sis a onze del matí, així com els dies 1, 4 i 5 de novembre.

  Comentarios
  Multimedia Diari