Tortosa arrenca avui sis dies de Festa Major, en honor a la Mare de Déu de la Cinta. En parlem amb l’alcalde, Jordi Jordan, i també sobre projectes de l’equip de govern.
Seran les seues primeres festes de la Cinta com a alcalde. Deu ser il·lusionant.
Sí, tinc il·lusió per viure-les com a alcalde perquè és un privilegi com a tortosí, sent la festa principal de la ciutat. Però també ho visc amb responsabilitat perquè tot funcione el millor posible, ja que esperem que Tortosa s’omple de gent i d’alegria.
Per què les festes s’han avançat un dia?
Era una demanda de diferents col·lectius i n’hem volgut donar resposta. Tot i que la situació pressupostària és la que tenim vigent del govern anterior hem volgut com a mínim allargar-les un dia més. Veurem com funciona la participació i en funció de l’experiència d’enguany analitzarem si els propers anys es poden allargar més o no.
Enguany són unes festes més descentralitzades i més sensibles?
Sí, hem volgut incorporar actes a pràcticament tots els barris de Tortosa, amb un tobogan a Sant Llàtzer, una festa infantil amb atraccions gratuïtes a Ferreries, un acte a l’Espai Moreira, «tardeos» al Club de Tennis... Volíem que la Cinta no quede només concentrada al Centre i Temple. L’altra vessant és la inclusivitat. Volíem que als actes oficials hi hagués traducció al llenguatge de signes i una fila zero per a persones amb mobilitat reduïda. A més les atraccions tots els dies tindran una hora sense música i llums. Creiem que això portarà famílies d’altres municipis, ja que és una demanda força globalitzada. També es fa un sorteig a Ràdio Tortosa per veure el Correfoc i la Diada Castellera des del balcó de l’Ajuntament.
Al pregó va anunciar que s’està treballant en un pla de millora de la via pública?
Sí, és una prioritat. Tortosa necessita infraestructures i equipaments, però sense obviar que una de les mancances que detectem és la necessitat de mantenir millor la via pública i la neteja de la ciutat. Des del primer dia hi hem actuat, però més enllà d’això estem elaborant un pla de xoc. Neteja, però també voreres, senyalitzacions... i manteniment en general de l’espai públic.
També va parlar d’una nova implantació industrial?
Una de les primeres actuacions que vam fer com a Govern és la signatura amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de l’Aldea i Kronospan d’un conveni de col·laboració per fer possible la implantació d’una nova planta d’aquesta multinacional que generarà 75 llocs nous de treball i una inversió de 150 milions d’euros. Preveu també l’arribada del tren al propi Polígon Catalunya Sud i l’ampliació del mateix amb més hectàrees perquè necessitem el creixement d’aquest polígon. Aquesta nova línia de producció serà amb fusta dels boscos. El conveni signat preveu que la Generalitat ajudarà a portar fusta de boscos de tot Catalunya. La nau ja té prevista l’entrada del ferrocarril, però calia signar aquest conveni per fer una unificació dels diferents tipus de sòl de l’espai i l’ampliació del polígon.
Com a historiador vostè ha tingut una especial sensibilitat pel nucli antic de Tortosa. En què treballeu?
Aquesta setmana aprovarem una modificació pressupostària per fer possible la construcció d’una vintena d’habitatges al carrer Sant Felip Neri, amb una subvenció de la Generalitat. Aquest sòl no era tot de propietat de l’Ajuntament i encara s’havia de fer un pagament als antics propietaris. També a la plaça Sant Joan es faran quatre habitatges. L’aposta per la rehabilitació del nucli antic és determinant per a nosaltres.
Com està la situació de la Clínica Terres de l’Ebre, després de la negativa de l’oposició per autoritzar un préstec per assumir el pagament final?
Hi estem treballant, davant de la irresponsabilitat de l’oposició tombant l’aval que l’Ajuntament havia de donar per poder fer este préstec, i que l’anterior alcaldessa havia proposat ella mateixa, anant en contra de la Clínica i en definitiva de la mateixa ciutat.
Aquesta tardor s’iniciaran les obres d’ampliació de l’Auditori Felip Pedrell.
El meu compromís era que mantindríem tots aquells projectes de l’anterior mandat que tècnicament fossen viables. Ara el finançament ve de l’Estat, cosa que quan es va plantejar fa anys era amb recursos de l’Ajuntament. Però a l’auditori actual, més enllà de l’ampliació, hem prioritzat també dos elements importants a tenir en compte, com l’arranjament de les goteres que hi ha a l’escenari, i la climatització tant per a l’estiu com per a l’hivern. També seguim amb les obres al Complex Win. Hem fet una diagnosi completa. La situació era preocupant, i només té 5 anys. Vam arribar a l’acord amb l’empresa i ara veurem si compleix o no. Si no, no ens tremolarà la mà com a Ajuntament per actuar. L’empresa haurà de respondre.