Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Ulldecona acull la celebració dels 25 anys de l’art rupestre com a Patrimoni de la UNESCO

Tot l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica es va incloure a la llista el 1998. Avui, els Abrics
de l’Ermita són el conjunt més important de pintures rupestres d’estil llevantí a Catalunya

02 diciembre 2023 17:22 | Actualizado a 03 diciembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ulldecona va acollir ahir al migdia la celebració dels 25 anys de la inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, format per 758 jaciments d’art rupestre, en 6 comunitats autònomes i amb 60 conjunts a Catalunya.

Així, es va celebrar un acte institucional al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita. A més de visitar els abrics amb les pintures, hi va haver una xerrada a càrrec de la doctora en Prehistòria, Virginia Barciela, especialista en art rupestre de la Universitat d’Alacant, qui va fer un repàs als 25 anys de gestió conjunta entre les comunitats que conformen l’ARAMPI, destacant l’excepcionalitat d’aquest patrimoni.

Situats a la serra de Godall d’Ulldecona, a la mateixa Ermita de la Pietat, els Abrics de l’Ermita són el conjunt més important de pintures rupestres d’estil llevantí a Catalunya i formen part de la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco des de l’any 1998 i de La Ruta de l’Art Rupestre. Les primeres pintures de la serra de Godall es van descobrir l’any 1975 en una cova del barranc. Actualment s’hi han localitzat fins a catorze abrics decorats per l’home fa 8.000 anys.

Just al costat dels abrics, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita va ser creat l’any 2005 pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb l’objectiu d’apropar les restes de pintures prehistòriques de la serra de Godall als visitants. El centre ofereix una complexa visió general de l’art llevantí i més concretament, dels 14 abrics que formen el conjunt. A través de recursos gràfics, fotografies i calcs de les pintures, el visitant coneix d’una forma molt amena aquest llegat artístic i històric. El nombre de pintures conservades a Ulldecona supera les 400. Una quantitat extraordinària.

«Han passat ja 25 anys, però la feina feta ens ha de donar més impuls encara per a continuar afrontant els reptes que tenim en relació a la gestió del patrimoni. Un patrimoni que és molt preuat per a nosaltres, com a motor de dinamització econòmica, social i cultural del nostre municipi», va valorar al respecte l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura. «Si aquesta declaració no hagués arribat, avui no estaríem aquí. La part més visible de l’evolució és la protecció de les pintures, el tancat, el centre d’interpretació... Però també vull destacar tota la recerca que s’ha fet, tot el que ha generat de coneixement sobre el nostre passat».

També la directora territorial de Cultura, Victòria Almuni, va remarcar el fet que la celebració institucional es portés a terme a Ulldecona. «El conjunt de les pintures és inigualable, i la tasca que s’ha fet de recerca i divulgació han sigut molt importants. Per primera vegada a este conjunt, els humans es representen a ells mateixos com a protagonistes de la història i això és molt valuós i cal remarcar-ho», exposà.

Visites guiades als jaciments

Aquest diumenge dia 3 diversos jaciments d’art rupestre visitables a Catalunya ofereixen visites guiades per tal que la ciutadania pugui apropar-se a aquest patrimoni únic. Els conjunts que es podran visitar amb reserva prèvia són les pintures rupestres de l’Albi, la Roca dels Moros (El Cogul), la Cova de Tabac (Camarasa), les pintures rupestres de Capçanes, els Abrics de l’Ermita (Ulldecona) i les del barranc de Vilella (Tivissa). Quatre conjunts més podran visitar-se sense reserva prèvia: la Cova dels Vilars (Os de Balaguer), Cabra Freixet (El Perelló), Cocó de la Gralla (Mas de Barberans) i els gravats de Mas de n’Olives (Ponts). En els tres últims cal precisar que es pot seguir un itinerari senyalitzat amb panells informatius.

Comentarios
Multimedia Diari