Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un certificat voluntari avaluarà la sostenibilitat de pagesos i ramaders

Es valoraran les bones pràctiques en l’àmbit mediambiental, de benestar animal, drets laborals o igualtat, entre altres

18 noviembre 2022 18:27 | Actualizado a 19 noviembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les explotacions agràries i ramaderes podran avaluar la seva sostenibilitat a partir de l’any que ve i obtenir un certificat que posi de relleu les seues bones pràctiques, com a eina de promoció davant dels consumidors. El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha presentat, en el marc de la COP27, el projecte de Producció Agrària Sostenible (PAS), amb l’objectiu que més del 50% de les explotacions agràries catalanes siguin sostenibles l’any 2030.

Per a aconseguir-ho es treballa en una nova llei i es crea un certificat voluntari que acreditarà la gestió respectuosa amb el medi ambient, amb l’entorn social, els drets laborals i la viabilitat econòmica de l’explotació.

Des del punt de vista ambiental es contemplaran factors com l’estalvi i la gestió de l’aigua, la cura de la biodiversitat, l’ús de fitosanitaris, el bon estat del sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada, a més del benestar animal. El bloc econòmic avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, o la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o el relleu generacional, entre altres.

Calculadora telemàtica

Actualment, el 9% explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderes produeixen atenent les certificacions de qualitat, segons dades de la Generalitat. Per facilitar la transformació del sector cap a models cada vegada més sostenibles, Acció Climàtica habilitarà una «calculadora de la sostenibilitat» amb la voluntat que «esdevingui una eina útil i d’automillora pel sector». Els usuaris podran obtenir el seu propi perfil de sostenibilitat a través d’una representació gràfica de l’estat de la seva explotació. «Per facilitar la gestió d’aquesta eina i acompanyar al sector en aquest procés, articularem una de les línies d’ajuts econòmiques que estan previstes en el marc Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya», segons va detallar la consellera Teresa Jordà.

A les Terres de l’Ebre, el certificat pot ser un complement al segell de qualitat del la Reserva de la Biosfera, que ja tenenen molts productors del territori de sectors com l’oli, el vi, els cítrics o l’arròs.

Segons explica al Diari la director general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, es tracta d’un model innovador que volen implantar també altres territoris i que es treballa per poder arribar a regular i estandaritzar a nivell europeu. «Creiem que pot ser una eina molt útil per al sector primari, per una banda com a element que fomenti l’automillora, i també com a eina de comunicació externa dels productes», remarca Guillaumes, tot incidint en què els consumidors cada cop estan més sensibilititzats i aposten pel consum de productes de proximitat i elaborats de forma respectuosa amb el medi ambient i l’entorn social.

D’aquesta manera es vol acompanyar el sector agrari a fer una «transició necessària» en l’horitzó de l’any 2030.

«Assolir un sistema agroalimentari sostenible serà una de les nostres millors eines per garantir la sobirania alimentària i combatre alhora els efectes de l’emergència climàtica», remarca la consellera Jordà.

Comentarios
Multimedia Diari