Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Investigadors francesos marquen tonyines a l’Ametlla de Mar

    Sis barques de pescadors recreatius col·laboren el projecte amb la previsió de mostrejar una vintena d’exemplars per poder estudiar l’espècie i les migracions

    04 noviembre 2023 17:31 | Actualizado a 04 noviembre 2023 17:37
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Localitzar una tonyina, capturar-la viva, col·locar-li un marcador electrònic i alliberar-la a la mar. És el ràpid procés que aquest dissabte, 4 de novembre, repeteix un grup investigador francès per mostrejar una vintena d’exemplars al litoral de l’Ametlla de Mar.

    Durant un mínim d’un any, els marcadors registraran la temperatura, la lluminositat i la pressió de l’aigua que permetrà analitzar les migracions de les tonyines. «Cada marca omple un buit de coneixement, amb aquestes dades es pot fer un avenç important en la ciència i saber més sobre l’espècie», ha remarcat el coordinador del Scientific Angler Tagging Club, Frederic Valls. En el projecte hi participen sis barques de pescadors recreatius, que ajuden a seleccionar els exemplars que s’estudiaran.

    $!Un grup de pescardors recreatius intenten pescar els exemplars que es marcaran. Foto: ACN

    La d’aquest dissabte és la tercera missió que lideren els investigadors francesos del grup IFREMER, dedicat a la recerca marina. Enguany ja han col·locat una quinzena de marcadors en tonyines localitzades al litoral de Barcelona i de Santa Pola, al País Valencià.

    En el cas de l’Ametlla de Mar, els científics han marcat 22 exemplars amb uns aparells que registraran dades com la temperatura, la lluminositat i la pressió de l’aigua, entre altra informació. En funció de la mida de cada animal, els investigadors han escollit el tipus d’aparell que se’ls col·locava.

    D’aquesta manera, als exemplars més vells se’ls ha col·locat un ‘pop-up’, un dispositiu que seguirà el recorregut de l’animal, es desprendrà automàticament després d’un any i flotarà fins a la superfície. Serà en aquest moment quan es retransmetran les dades acumulades durant aquest període a través d’un satèl·lit i els investigadors les podran analitzar. Per contra, a les tonyines més joves se’ls ha col·locat un aparell que els acompanyarà entre quatre i cinc anys i que caldrà recollir manualment per recuperar les dades mostrejades.

    $!Un investigador francés posa un marcador a una tonyina a l’Ametlla de Mar. Foto: ACN

    A més de científics, el projecte també compta amb el suport de pescadors recreatius que s’encarreguen de localitzar i capturar en vida els animals. En el cas de l’Ametlla de Mar, fins a sis embarcacions d’aquest tipus han participat en la iniciativa. «A la gent li agrada molt aprendre, quan els pescadors col·laboren amb els investigadors converteixen la pesca recreativa en ciència ciutadana», ha afirmat el coordinador del Scientific Angler Tagging Club, Frederic Valls.

    Un protocol específic per fer el marcatge

    La col·locació de cada marcador s’ha fet amb un protocol específic seguit tant per pescadors com per investigadors. Així, un cop localitzada la tonyina, es traslladava ràpidament a bord de l’embarcació on hi havia dos biòlegs, se li tapava un ull per evitar estrès a l’animal i se li proporcionava aigua salada per evitar-ne la mort. Al mateix temps, els científics s’encarregaven de mesurar l’exemplar i col·locar-li el marcador corresponent. En acabar, l’animal era alliberat de nou a la mar. Una fita que ha estat celebrada per tot l’equip en les 22 ocasions que han participat en la jornada.

    $!S’han posat un total de 22 marcadors. Foto: ACN

    Ara, caldrà esperar com a mínim un any i un màxim de cinc per recopilar totes les dades que generin aquests marcadors. En cas de localitzar un d’aquests dispositius, els científics fan una crida a posar-se en contacte amb el telèfon o bé el correu electrònic escrit en cada aparell. A partir d’aquesta informació, els investigadors confien poder conèixer més a fons l’espècie pel que fa a la seva reproducció i moviments migratoris en una recerca que remarquen que serà a llarg termini.

    Un sol matí per marcar 22 exemplars

    Tot i que en un inici, la previsió era repartir el marcatge entre dissabte i diumenge, finalment s’han aconseguit col·locar tres ‘pop-up’ i dinou marcadors de llarga durada en un sol matí. La iniciativa ha estat possible amb la col·laboració del Scientific Angler Tagging Club, una plataforma de marcatge al servei de la ciència que ha posat en comú investigadors i pescadors recreatius després que els primers sol·licitessin aquest marcatge per iniciar la seva recerca.

    Està previst que de cara l’any vinent el projecte ampliï les mostres de tonyines en els mateixos punts i no descarten estendre la missió en altres localitzacions més enllà del mar Mediterrani.

    Comentarios
    Multimedia Diari