L’Intitut de l’Ebre, l’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya i l’Institut Dertosa han impulsat de manera conjunta el projecte «Arròs i dones: Essència del Delta», una iniciativa educativa que ha promogut un treball cooperatiu i multidisciplinari entre diversos cicles formatius.
El projecte promou la comercialització responsable de l’arròs de varietat arodelta, produït per la cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre, amb la marca Essència del Delta. La iniciativa va sorgir a partir d’una xerrada organitzada l’any passat en motiu del 8M quan les Dones Arrosseres van visitar l’Institut de l’Ebre per parlar sobre el paper de la dona al sector primari.
Com detalla Josep Vila, de l’Institut de l’Ebre, «vam veure que podíem col·laborar amb diferents cicles formatius, i vam parlar amb elles per encaixar-ho en un projecte».
I així va ser. El projecte i treball en xarxa ha fet possible treballar la gastronomia, l’aqüicultura, el disseny, la comunicació i la sostenibilitat. D’aquesta manera, un centenar d’alumnes de cinc cicles formatius de tres centres diferents han experimentat creant plats nous i diferents propostes gastronòmiques, n’han fet l’anàlisi dietètica, i han realitzat vídeos i activitats vinculades al màrqueting i la comunicació per potenciar la marca Essència del Delta.
«L’alumnat ens ha donat moltes noves idees», detalla Susanna Castells, presidenta de la cooperativa Dones Arrosseres del Delta, sobre el procés enriquidor amb els joves. «I també volem fer pedagogia amb els alumnes i explicar tot el que pateix el Delta de l’Ebre amb el canvi climàtic», apunta.
«Aquest projecte forma part d’una de les prioritats del sistema educatiu, que és que siguen multidisciplinars», valora per la seua banda el director territorial d’Educació, Mario González. «Avui celebrem una jornada d’intercanvi on tots aprendrem». El director també ha remarcat la importància de potenciar la figura de la dona emprenedora i en el món agrari.
El projecte va arrencar el passat mes de gener, durant l’horari curricular dels cicles formatius, amb el compromís afegit del professorat implicat. Durant la primera fase del projecte es van abordar les necessitats de la cooperativa; la segona fase va consistir en la definició del repte que calia emprendre i la tercera, en la creació de prototips, incloent receptes elaborades amb productes de proximitat, l’anàlisi nutricional, l’enregistrament audiovisual i el disseny d’identitat corporativa.
La fase final consisteix en portar a terme una investigació sobre el consum i les tendències de l’arròs a les Terres de l’Ebre, amb l’objectiu d’arrelar el projecte a la realitat social i econòmica del territori i finalment una revisió elaboració de la memòria.