Uns serveis bucodentals a l’abast de tots els veïns d'Amposta

El programa de salut bucodental vol garantir l’assistència a les persones necessitades

14 diciembre 2020 06:30 | Actualizado a 15 diciembre 2020 11:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Amposta i la Creu Roja treballen conjuntament en un projecte pilot que vol garantir una correcta salut bucodental entre les persones amb pocs recursos de la capital del Montsià. «La iniciativa es va posar en marxa quan ens vam adonar que estàvem cobrint una necessitat de forma separada i parcial i que, si col·laboràvem en la mateixa línia i sumant recursos, podríem millorar de forma considerable un servei tan necessari com aquest», explicava la regidora de Salut i Serveis Socials al consistori ampostí, Susanna Sancho.

Una bona salut bucodental és un element clau per a la integració de les persones en la societat. En la majoria de casos, correspon també a la millora de la situació laboral, econòmica i personal d’infants i adults pertanyents a col·lectius de risc o en una situació complicada. Fins ara, des de l’àrea bàsica de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Amposta, i com a un tema d’urgència social, es feien càrrec de les despeses bucodentals de les persones més vulnerables, mentre que per la seva part, Creu Roja ajudava a molts ciutadans amb el finançament o suport dels serveis de dentista, així com el Col·lectiu de Dentistes d’Amposta donava també un cop de mà adaptant els preus dels seus serveis a les entitats del tercer sector i a Serveis Socials.

Aquest any, però, amb una partida inicial de 6.000 euros que el consistori va destinar del pressupost de 2020, va nàixer aquesta iniciativa amb la voluntat que la ciutadania més vulnerable pogués accedir als serveis dels dentistes locals. Un programa implementat a la ciutat a través de Creu Roja que recentment va rebre el suport de l’Obra Social La Caixa, fundació que va destinar 5.000 euros a la prova pilot, sumant un total d’11.000 euros de fons al projecte. Sancho explicava que «cada any, la fundació de La Caixa ens subvenciona un projecte social diferent i aquest 2020 els hi vam presentar aquesta iniciativa i els va agradar molt», al que afegia que «esperem que el projecte s’implanti amb èxit, perduri en el temps i que segueixi creixent, perquè hem pogut fer palès que és molt necessari».

A banda de petites intervencions com poden ser les càries, la regidora detallava que gràcies a aquest servei actualment s’està treballant amb cinc persones que requerien accions bucodentals importants.

Salut dental a l’escola

Per prevenir problemes bucodentals és molt important ensenyar a les xiquetes i xiquets de la importància d’una bona neteja de les dents i la boca, així com de la necessitat d’acudir a les revisions corresponents al dentista. Per inculcar l’hàbit des de primària, i amb la finalitat d’arribar a totes les llars i que, segons el consistori, «els alumnes siguin difusors de la importància d’una bona salut bucodental», també es treballa en diferents accions als centres educatius de la ciutat.

A la capital del Montsià, l’Ajuntament ha participat aquest curs en el programa de l’Agència de Salut Pública de Catalunya «Dents fortes i sanes», que ha garantit que un toral de 250 xiquetes i xiquets de 1r de Primària de les escoles ampostines assistissin a una jornada de prevenció i higiene bucal, on se’ls va obsequiar amb un estoig que contenia un raspall i pasta dentífrica.

Comentarios
Multimedia Diari