Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El PLASEQCAT, un pla de resposta davant els accidents químics a Tarragona

    12 mayo 2022 11:48 | Actualizado a 13 mayo 2022 12:32
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La indústria química té una gran tradició a Catalunya, especialment al Camp de Tarragona on s’ubica un dels pols petroquímics més importants d’Europa. L’ús de substàncies químiques perilloses comporta un risc i per això, a més dels mecanismes de seguretat industrial per evitar accidents, existeixen plans d’emergència per reduir els danys en cas d’accident químic tan com sigui possible.

    D’una banda les indústries que manipulen substàncies perilloses estan obligades a disposar d’un pla d’autoprotecció o pla d’emergència interior. Aquests plans preveuen la resposta de la indústria en cas d’accident com ara l’actuació dels seus bombers d’empresa per intentar aturar l’accident i protegir els seus treballadors i també els avisos a les autoritats de protecció civil per mobilitzar els serveis d’emergència públics.

    A més del pla d’autoprotecció, també existeixen els Plans d’emergència química de la Generalitat de Catalunya per actuar a l’exterior de les indústries. N’hi ha un específic per Tarragona, anomenat PLASEQCAT, i un per la resta de Catalunya, anomenat PLASEQCAT.

    El PLASEQCAT recull els protocols d’avís, coordinació i reacció de tots els organismes implicats en la resposta a un accident en una indústria química: Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i policies locals, SEM, Direcció General d’Indústria, Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, i molts altres. Tots treballen en un sistema integrat de resposta que busca minimitzar els efectes que pot tenir un accident químic en la població. Per això es preveuen els òrgans de coordinació i de presa de decisions de les mesures d’emergència per protegir la població. El PLASEQCAT, a més, preveu que aquests organismes de coordinació i decisió estiguin situats a Tarragona, donant especial rellevància al paper del territori. Per això és essencial que els 31 municipis que formen part del PLASEQCAT disposin del seu propi pla d’emergència municipal on prevegin la resposta de l’ajuntament coordinada amb la direcció i operativa del PLASEQCAT.

    El PLASEQCAT inclou 51 indústries de diferent nivell de risc químic en funció de la tipologia d’activitat i del tipus i quantitat de substàncies perilloses que fan servir. En el cas del PLASEQCAT són 134 indústries.

    $!El PLASEQCAT, un pla de resposta davant els accidents químics a Tarragona

    En cas d’accident químic els avisos immediats de les indústries són vitals per poder saber exactament què ha passat i poder actuar i avisar a la població de forma ràpida i eficaç. A més, l’Administració disposa de sistemes que ajuden en situació d’accident.

    Existeix actualment un sistema de sirenes de risc químic que serveixen per avisar la població en cas que un accident provoqui un núvol tòxic que pugui afectar zones habitades. Quan s’activa el so d’aquestes sirenes (so ondulant que puja i baixa) indica que cal confinar-se, és a dir, quedar-nos en l’edifici on som o tancar-nos a l’edifici més proper, tancar portes i finestres i la ventilació exterior. El millor és situar-se en l’habitació més interior que trobem fins que soni la sirena de fi de confinament (so continu no ondulant). A Tarragona hi ha 41 sirenes de risc químic i està previst instal·lar-ne 8 més al llarg dels propers mesos. El confinament és sempre la millor mesura d’autoprotecció en cas d’accident químic. No s’ha d’anar a buscar familiars o marxar de la zona on ens trobem perquè quedaríem exposats als efectes de l’accident a l’exterior o podríem col·lapsar les vies i dificultar l’arribada dels serveis d’emergència.

    Darrerament, el Departament d’Interior ha iniciat una prova pilot amb la instal·lació de sensors de detecció de productes tòxics. Aquests sensors se situen entre les indústries químiques i les zones habitades i han de permetre que si hi ha una fuita tòxica es detecti automàticament i es pugui iniciar els mecanismes de resposta. Actualment hi ha sensors de detecció de clor i de sulfur d’hidrogen. La trama de 20 sensors detectors de clor se situa en el polígon sud davant dels habitatges del barri de Bonavista a Tarragona i del municipi de La Canonja a la N-340. Pel que fa als detectors de sulfur d’hidrogen, se n’han instal·lat 33 al polígon Nord davant les zones d’habitatges de La Pobla de Mafumet, El Morell i Perafort. Es preveu instal·lar més sensors els propers mesos i anys, ampliant la xarxa actual per detectar més productes tòxics i crear així una barrera de detecció de possibles fuites tòxiques.

    Comentarios
    Multimedia Diari