Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’impost a emissions portuàries que afecta a Tarragona podria no ser prou dissuasiu

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya(CTESC), que és un organisme consultiu que reuneix patronals i sindicats però també entitats de l’economia social o del sector agrari, llança aquest advertiment

24 octubre 2023 09:50 | Actualizado a 24 octubre 2023 09:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) considera que l’impost català a les emissions portuàries de grans vaixells, l’aprovació del qual ultima el Govern, podria no ser «prou dissuasiu» per aconseguir una disminució significativa de les emissions contaminants.

El CTESC, un organisme consultiu que reuneix patronals i sindicats però també entitats de l’economia social o del sector agrari, llança aquest advertiment en un dictamen sobre l’avantprojecte de llei d’aquest impost, que el Govern vol començar a aplicar a la segona meitat del 2024.

Fa aproximadament un mes, el conseller d’Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, va fer conèixer que el Govern havia rebaixat l’abast recaptador d’aquest nou impost a les emissions dels grans vaixells, pioner a Espanya, que afectarà a cada escala creuers, portacontenidors i altres grans vaixells contaminants.

Tot i que el Govern pretenia en un primer moment establir un gravamen d’1 euro/Kg/NOx/PM, és a dir, de 1.000 euros per tona d’emissió, que s’incrementaria any rere any fins a arribar als 3,5 euros el quart any de aplicació, finalment ha optat per eliminar aquest escalat per començar a aplicar primer l’impost i després estudiar el seu impacte.

Així doncs, una vegada s’hagi començat a aplicar l’impost, «al cap de tres anys es revisarà la quota», va dir llavors el conseller.

El CTESC recomana d’entrada al Govern que traslladi a l’òrgan competent de l’administració general de l’Estat la conveniència d’implantar un impost amb característiques similars a tot l’Estat i alhora planteja que la recaptació de l’impost es destini a garantir que els ports afectats disposaran d’infraestructures de subministrament d’electricitat als vaixells.

El redactat actual de l’impost, que preveu generar uns 7,5 milions d’euros a l’any, preveu que aquests ingressos serveixin per dotar un fons de protecció de l’ambient atmosfèric.

Vot particular de Foment, que s’oposa a l’impost

El dictamen del CTESC posa l’accent a l’»actual import plantejat» d’aquest impost, en apuntar que «podria no ser una mesura prou dissuasòria per aconseguir una significativa reducció d’emissions contaminants». En aquesta línia, també reclama potenciar la bonificació prevista per als vaixells amb motor elèctric.

Tot i això, Foment es desmarca del criteri de la resta de membres del CTESC i en el dictamen, difós aquest dilluns, ha formulat un vot particular en què deixa clar que s’oposa a l’impost, que titlla de «contraproduent».

Aquest impost es cobrarà a les grans embarcacions amb capacitat o volum superior a les 5.000 tones d’arqueig brut que atraquen als ports catalans, principalment els de Barcelona i Tarragona.

Foment al·lega que «no es coneix al món cap port dins la regió d’un país que apliqui de forma individual un impost a les emissions d’òxids de nitrogen» (NOx) i adverteix que implantar aquest impost podria desviar trànsit des de ports catalans als de València o Marsella, «on no s’apliquen taxes equivalents».

Després de deixar clar la seva oposició a l’impost, Foment defensa que, en cas de posar-se en pràctica, s’hauria d’eliminar el gravamen sobre matèria particulada per no ser coherent amb allò previst a la llei catalana de canvi climàtic, que preveu gravar les emissions de NOx durant les maniobres d’atracament i durant l’estada del vaixell al moll.

Així mateix, Foment fa una sèrie de peticions per rebaixar encara més la incidència de l’impost i fins i tot demana que l’impost es cobri gradualment.

Segons el Govern, el tribut pretén incentivar que aquests grans vaixells redueixin les emissions contaminants d’òxids de nitrogen (NOx) i matèries particulades (PM) sense que això suposi un inconvenient per al desenvolupament de l’activitat econòmica.

Pel que fa a l’aplicació pràctica de l’impost, el conseller va dir fa un mes que el 60% dels grans vaixells afectats pagarien «500 euros o menys» i que la càrrega tributària mitjana serà d’uns 759 euros per escala.

Comentarios
Multimedia Diari