Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recerca d’excel·lència en favor de la sostenibilitat i el medi ambient

Reportatge

23 febrero 2024 11:15 | Actualizado a 23 febrero 2024 11:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En una agenda social, política i econòmica marcada per temes clau com ara la crisi climàtica, la transició energètica o la sequera, la recerca científica en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat ha esdevingut d'una importància crucial.

L’activitat de recerca duta a terme des de la universitat i els centres de recerca de la demarcació de Tarragona contribueix a escala catalana però també internacional a comprendre els problemes ambientals, desenvolupar tecnologies verdes, millorar la sensibilització social, contribuir a la protecció dels ecosistemes i la qualitat de vida de les persones, promoure la justícia ambiental i afavorir la resiliència ambiental, entre molts altres aspectes.

La Universitat Rovira i Virgili (URV), en el seu rol de lideratge i impuls de la recerca al sud del país, integra diversos centres i grups de recerca dedicats a la investigació en sostenibilitat i medi ambient, clau per a la construcció d'un món més sostenible i just per a les generacions actuals i futures.

El Centre en Canvi Climàtic (C3), per exemple, manté línies de recerca molt actives en els camps del rescat de dades climàtiques i geofísiques, la reconstrucció de dades climàtiques, la variabilitat i els canvis climàtics o la reconstrucció i calibratge del paleoclima. Per la seva part, el Centre de Recerca en Economia i Sostenibilitat (ECO-SOS) de la URV s’ha especialitzat en la generació de coneixement sobre economia ambiental i climàtica, energia i recursos naturals i política econòmica per a la sostenibilitat, entre d’altres. També destaquen les seves contribucions sobre teoria de jocs i conflictes ambientals i sobre la relació entre el transport i el turisme, de molt valor en la regió.

L’Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT) manté una activitat sostinguda de recerca en favor d’una ciència bàsica del canvi climàtic, així com sobre l’economia ambiental i climàtica. També genera nou coneixement sobre dret ambiental i transició energètica; els riscos sobre la salut i els impactes de la contaminació sobre les persones i els ecosistemes, i les solucions tecnològiques per al monitoratge i l’anàlisi ambiental.

Amb una perspectiva més complementària, però de gran aplicabilitat en els reptes ecològics, el Centre d’Estudis de Dret Ambiental (CEDAT) de la URV té en marca projectes de recerca amb implicació europea sobre la transició cap a una economia de l’hidrogen o la governança dels models de protecció de la biodiversitat, per exemple.

Des del Centre en Resiliència Climàtica (EURECAT) també s’impulsa i es contribueix a l’aplicació de les estratègies catalana, estatal i europea d’adaptació al canvi climàtic, treballant també en el desplegament de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i en el Green Deal de la Unió Europea a Catalunya. L’enfocament del grup permet considerar les Terres de l’Ebre com un territori capdavanter en l’aplicació de les noves polítiques, que alhora irradia accions a la resta del país, la Unió Europea i tercers països.

Implantat arreu del país, però també amb presència al sud del país, l’Institut de Recerca i Tecnologia agroalimentàries (IRTA) treballa en favor d’un sector primari innovador i sostenible. Des de les seves seus a la demarcació, situades a Sant Carles de la Ràpita, l’Estació Experimental de l'Ebre, Mas Bové al Morell i les finques experimentals de Valls i Gandesa, l’IRTA fa recerca en àrees com ara els cultius extensius sostenibles, la protecció vegetal, l’ús eficient de l’aigua en l’agricultura o la sostenibilitat dels biosistemes.

Química avançada

Capítol a banda mereix possiblement el centre de recerca de més impacte de les comarques del sud de Catalunya. Considerat un autèntic referent internacional en la investigació química d’avantguarda, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ-CERCA) treballa des del Campus Sescelades de Tarragona per ser un agent facilitador de la transició cap a una economia climàticament neutra i eficient en l’ús dels recursos.

L’ICIQ lidera una recerca d’excel·lència amb l’objectiu de resoldre els grans reptes socials i econòmics com el canvi climàtic i el subministrament sostenible de matèries i energètiques. Les grans xifres del centre n’avalen la tasca de recerca: un quadre de personal científic de 240 investigadors i investigadores, l’obtenció de fins a set ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC, en les seves sigles en anglès), la integració al Programa Severo Ochoa o una producció científica que l'any 2022 va generar 148 publicacions.

$!Dues investigadores, en un laboratori de l’ICIQ. FOTO: cedida

En el camp prioritari de recerca de la catàlisi, l’ICIQ ha avançat en la troballa de noves formes per a un millor aprofitament de les matèries primeres i en dissenyar nous mètodes catalítics per obtenir materials biodegradables. També és molt destacable la seva recerca en additius per a combustibles i nous polímers o en la mitigació dels efectes del canvi climàtic a través de la conversió de diòxid de carboni en productes valuosos com ara el metanol o els àcids carboxílics emprats en la indústria o en farmàcia.

Les energies renovables també estan en el focus de l’activitat científica del centre tarragoní. L’ICIQ ha contribuït a descobrir noves molècules i materials amb propietats catalítiques sobre la reacció de descomposició de l'aigua en hidrogen i oxigen, i ha dissenyat cel·les fotovoltaiques que permeten aconseguir també hidrogen a partir de l'aigua. Ambdues línies de treball comparteixen l'objectiu d'obtenir hidrogen per a ser utilitzat com a combustible i reduir així l'ús de combustibles fòssils.

Ajuts per finançar projectes sobre el canvi climàtic

Un total de quatre projectes liderats per investigadors i investigadores ubicats a la demarcació de Tarragona han estat reconeguts en la primera convocatòria dels ajuts per finançar projectes de recerca per a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic de la Generalitat de Catalunya.

Dos dels projectes de recerca estan liderats des de la URV, centrats en la conversió d’energia en productes químics sostenibles i sobre economia circular i reducció de la petjada de carboni mitjançant la biorefineria. Els altres dos van donar suport a un treball sobre un dispositiu electroquímic per a l'aprofitament sostenible del CO2 i a l’estudi de la compressió dels impactes del canvi climàtic sobre les malalties transmeses per vectors a Catalunya, liderats des de l’ICIQ i l’IRTA, respectivament.

Comentarios
Multimedia Diari