Objectius comuns, però amb fórmules diferents per al Barri Antic i el Parc Sanitari de Valls

Els quatre partits polítics que tenen representació a l’Ajuntament i es tornen a presentar a les eleccions coincideixen en els principals reptes que té la ciutat, però no en com ho volen fer

22 mayo 2023 11:36 | Actualizado a 22 mayo 2023 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

És difícil centrar-se en un sol repte a l’hora de parlar de Valls. Les persones que encapçalin el pròxim mandat hauran d’encarar diferents projectes que encara no s’han pogut culminar, o que no s’han començat. La seguretat, el Museu Casteller, el Barri Antic o fins i tot edificis com Ca Xapes, són alguns dels principals reptes que s’hauran d’afrontar de cara la pròxima legislatura. Però no només això, el nou Pius Hospital, o la seva reforma, a més d’una altra residència de persones grans també són algunes de les coses que s’hauran de parlar, i s’hauran de poder realitzar.

El Barri Antic ha estat al centre de la diana durant tots aquests quatre anys. Edificis que cauen, actes i problemàtiques en seguretat, i locals buits són només algunes de les problemàtiques que hi ha en aquest punt. Les queixes dels veïns i les veïnes és una constant, i la demanda de millores es fa evident.

Les entitats s’han posat en marxa per tirar endavant iniciatives i millorar la convivència, a més de donar resposta a algunes problemàtiques. En aquest punt, podem trobar la Comunalitat que enguany ha acordat el primer contracte de masoveria urbana en aquest punt, a més de la participació en el gimnàs popular de la Turba de Valls, que han volgut que tingui un punt de cohesió social.

La cooperativa la Titaranya també inaugurava els baixos de Ca Robusté, on s’ha fet una botiga, i està pensat perquè hi hagi set habitatges de protecció. Per tant, amb tot això, es pot dir que la rehabilitació del Barri Antic, i dels seus voltants és un dels principals reptes que tindrà el pròxim Govern Municipal.

Hi ha anunciada una nova comissaria, que ha de generar, entre altres més seguretat entre la població, i unes millors instal·lacions per la policia.

El Museu Casteller també ha generat moltes notícies durant aquests quatre anys. De fet, la seva obertura s’ha anat posposant al llarg dels anys, i saber qui el gestionarà ha creat polseguera. En principi, durant aquesta primavera s’ha d’obrir, però queden pocs dies, i encara no hi ha data. El Govern entrant haurà de pensar en aquest equipament, que -si finalment s’obre enguany- acabarà de néixer i necessitarà impuls.

El projecte dels torrents, la nova escola de música Robert Gerhard, la llar de jubilats, millorar les connexions ferroviàries, a més de petites accions com l’asfalt de carrers o la il·luminació seran només algunes de les qüestions que s’hauran de continuar, i hauran de gestionar. Els partits aquests dies presenten les seves propostes, i els seus programes entre la ciutadania, però quins són els punts claus d’aquells que han estat dins l’Ajuntament aquests quatre anys?

Junts per Valls ho té clar, el centre històric és una de les seves prioritats. Creuen que és essencial posar en funcionament enguany el Museu Casteller, la Llar de Jubilats de l’edifici de Ca Xapes i el nou Espai Jove, però l’actual alcaldessa, i la candidata, Dolors Farré, també vol donar importància a «l’habitatge per tornar a omplir de vida».

El nou parc sanitari també el veuen essencial, així com l’impuls econòmic i industrial, amb les noves hectàrees del polígon.

Els socis de govern, ERC, amb Maria Teresa Rull com a cap de llista, vol «recuperar definitivament el Centre Històric», un dels punts claus per ells. En aquest sentit, pretenen impulsar més comerç, i rehabilitar, a més de facilitar, l’accés a l’habitatge. Tenen en compte la conservació del patrimoni, i els equipaments nous que han d’anar en aquesta zona com l’Escola de Música Robert Gerhard a Ca Padró, el Museu Casteller o la llar de jubilats a Ca Xapes.

L’impuls del parc sanitari, amb la renovació del Pius Hospital, el CAP o el sociosanitari, també estan molt presents entre les propostes de Rull. Això, segons indiquen «forma part del benestar de la ciutadania», i en aquest punt hi afegeixen la nova comissaria per la policia local, més zones verdes i una «mirada a la transició energètica».

Aquests tres punts claus no s’allunyen de les propostes del PSC, i Rosa Maria Ibarra, la persona que encapçala la candidatura. Per Ibarra, una de les coses més importants, és «abordar la seguretat de Valls». Per això, proposa augmentar els recursos humans i materials de la policia. Però també vol fer més accions socials i comunitàries. Considera que amb tot plegat, «es milloraria la prevenció dels fets delictius, i de l’incivisme».

Ibarra, també veu com a clau acompanyar els sectors econòmics del municipi. Per això, proposa destinar-hi més recursos, fer un treball conjunt amb els empresaris del polígon per «fer-lo encara més competitiu». A més vol tirar endavant una dinamització comercial, potenciar el turisme, i impulsar l’economia. Amb tot considera que això permetria «continuar generant prosperitat».

Pere Vidal és al cap de llista de la CUP, i també veu la seguretat com una cosa fonamental, però ho fa en altres termes. Creuen en la seguretat «de viure bé», i això vol dir, per ells, construir una ciutat feminista, lliure de violències i extrema dreta i on «tothom tingui pa i sostre».

Des de la CUP també pretenen fer front al problema d’habitatge. Per aquest motiu, volen definir noves polítiques, invertint en adquisició de sòl, i en la compra i rehabilitació d’habitatge social i d’emergència. Amb tot, creuen imprescindible que Valls «encari la transició que li cal, per encarar els reptes que tenim com a societat». Això, per ells, vol dir implementar una visió a llarg termini amb l’objectiu de definir i caminar cap a una ciutat «participativa, resilient, i sostenible, potenciant el comerç i la producció de proximitat».

El Barri Antic, i la problemàtica de l’habitatge és un tema que els partits polítics tenen com a prioritat. I és que les dades del 2022 demostren que és urgent, i un dels grans reptes de Valls. Des del gener del 2015 i fins al 2022 des del consistori havien detectat 95 immobles que les seves condicions no eren òptimes dels 1.900 que hi ha en aquesta zona. D’aquests 17 amenaçaven a la ruïna, segons les dades del consistori. Per tant, s’ha de treballar per poder capgirar tot això.

Durant aquesta legislatura s’ha anunciat i s’ha demanat un nou Pius Hospital. Segons l’alcaldessa del municipi, ja hi ha hagut converses amb la Generalitat, i s’ha traslladat que es necessiten inversions importants, i hi ha compromís. És un dels grans reptes del municipi, poder definir un nou mapa dels serveis sanitaris de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Tot això, va lligat també amb la gestió de l’hospital. L’any 2015 ja es parlava d’aquest tema, però fins al 2021 no es va signar un protocol d’intencions per traspassar la seva gestió. Actualment, se n’encarrega l’Ajuntament, i la intenció és que la seva gestió passi a ser de la Generalitat. Això provoca que també sigui una de les tasques pendents a finalitzar per a la pròxima legislatura.

El Museu Casteller

L’any 2017 ja es deia que el Museu Casteller obriria les portes. Som al 2023, han passat sis anys, i encara ningú ha pogut visitar-lo, perquè les seves portes no han obert. Sembla que enguany, el 2023, ha de ser l’any. L’empresa que l’ha de gestionar ja s’ha decidit, tot i que encara no s’ha anunciat, perquè s’està pendent de l’adjudicació formal del contracte. És una altra de les tasques pendents, i que s’haurà de continuar per part de les persones que entrin a governar.

A més de tot això, a Valls hi ha tot un projecte per recuperar els torrents, i que implica una despesa total de gairebé dos milions d’euros. Enguany ja hi ha pressupostat una primera fase del projecte, però la intenció és poder-ho anar fent per diferents trams. Això implica que s’hagi de poder afrontar en els pròxims anys.

Valls afronta quatre anys amb una feina que és de fons, que no és d’avui per demà, però que és necessària per poder millorar la vida de tots els ciutadans, i les ciutadanes. Aquests decidiran qui volen que estigui al capdavant del Govern.

Comentarios
Multimedia Diari