Conèixer lideratges a través del llibre ‘Lideratges valents’

Xavier López Ortín ha parlat amb deu persones de diferents àmbits per conèixer la seva experiència com a líders

19 septiembre 2023 16:08 | Actualizado a 19 septiembre 2023 16:10
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Qui és un bon líder? Tothom pot ser líder? Son algunes preguntes que ben segur tothom s’ha fet algun cop. I precisament el llibre Lideratges valents del vimbodinenc Xavier López Ortín, qui ha parlat amb deu professionals que han sigut líders dins els seus sectors, i que son persones com Mònica Terribas, periodista, l’entrenador del Barça Xavi Hernández, la directora de cinema Carla Simon, o la cuinera Ada Parellada entre altres.

L’autor del llibre explica que la idea per fer aquesta obra li va arribar en un moment «d’introspecció personal». Portava 13 anys al capdavant d’equips directius, i va decidir aturar-se per endreçar els pensaments, i les experiències sobre aquest lideratge i «transformar-los en paraules».

Així doncs, va decidir anar a buscar líders que fossin referents a Catalunya en diferents sectors, per veure el seu punt de vista, i «poder inspirar a la societat en conjunt».

A més, considera que amb les persones que ha parlat pel seu llibre, a més de líders son referents, i assegura que trobar el contacte de les persones amb qui volia parlar ha estat tot un repte. «Tenia molt clar a qui volia arribar, i per aquest motiu vaig utilitzar xarxes socials, o altres vincles. Reconec que amb alguns d’ells m’he fet pesat, però creia que era molt interessant», assegura López. De fet, indica que moltes vegades, la primera impressió quan es posava en contacte entre aquestes persones li deien: «però si jo no sóc líder de res», però ell estirava el fil, i els feia veure que sí.

Destaca que per poder ser un bon líder s’ha de tenir empatia i posar per endavant les persones

Xavier López Ortín creu que és interessant poder veure la visió de les deu persones, que son de mons molt diferents, perquè «la vida és molt diversa, i cada experiència és un món», tot i això, considera que tenen un denominador comú, i és que els «lideratges han de ser humans».

Creu que per poder liderar bé, s’ha de partir de les persones, dels equips i del batec de tota comunitat, ser capaços d’empatitzar amb els altres. A partir d’aquí s’han de distribuir els rols segons els talents, o el compromís de cadascú, però el vessant humà «és imprescindible, i tots la tenen». Comenta que «primer son les persones, i després ens hem de formar i a partir d’aquí liderar projectes».

Per l’autor de Lideratges valents un bon líder és la persona que coneix les seves fortaleses, i les sap potenciar, i després les de l’equip. Amb tot sap fer que els talents que té al seu voltant vagin sumant, que la gent estigui motivada, i tingui un sentiment de pertinença dins l’organització. «El meu pare sempre diu que manar en sabem tots, però manar bé no. I aquesta frase sempre m’ha seguit», apunta López.

En aquest sentit, diu que hi ha líders que ho son per naturalesa, i d’altres que es van formant. Per això, diferencia entre un líder, i un líder referent. És a dir, pots liderar, sense ser referent, però una persona referent ho pot ser pels seus valors, per com actua... però no cal que exerceixi un lideratge visible. Per aquest motiu diu que «hi ha persones que son líders i d’altres que no ho son. I jo no he anat a buscar a aquells referents».

Comentarios
Multimedia Diari