Els dipòsits particulars salven els negocis de la manca d’aigua potable a l’Espluga de Francolí

Durant dotze hores, no hi ha subministrament per les baixes reserves, ja que des de fa mesos no plou prou

26 octubre 2022 18:55 | Actualizado a 27 octubre 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El municipi de l’Espluga de Francolí està sense aigua potable la meitat d’hores del dia, de les set del vespre fins a les set del matí.

La falta d’abastiment s’ha anat compensant amb diverses cisternes que fan viatges cap a Montblanc per portar aigua fins a l’Espluga. Molts negocis i veïns particulars estan previnguts per afrontar la situació, ja que des de fa anys disposen dels seus propis dipòsits.

És el cas de l’Hotel Restaurant Ocell Francolí, que fa vint anys que va posar-se’n per evitar aquesta qüestió, com explica el seu propietari, Rafel Lorca. «Mentre sigui en uns horaris no tenim cap problema. En el moment que es talli tot el dia, aquí sí que en tindrem un», afirma.

Des del 19 d’octubre, quan l’Ajuntament va aplicar restriccions més dures en el subministrament arran de la situació que vivia el dipòsit municipal, negocis com l’Art Restaurant no han vist interrompuda la seva activitat. «Disposem d’un dipòsit propi i no hem estat a mínims mai», declara José Maria Ortega. Aquest cop, el tall d’aigua no els ha afectat gaire, ja que l’horari en què està establert el restaurant no ofereix serveis.

A qui sí que afecta més aquesta situació és a totes les persones que no disposen d’un dipòsit particular, i que, per tant, no tenen reserves d’aigua per cobrir les seves necessitats durant aquesta franja horària. És el cas, per exemple, de les persones que viuen en blocs de pisos.

La constant regressió de les reserves d’aigua dels dipòsits municipals no ha aturat la seva activitat

Gerard Griñó, veí de l’Espluga de Francolí i propietari del forn Cal Tullet, assegura que el qui té dipòsit «no se n’assabenta» perquè vigila de «no malgastar» i assegura que hi ha temps suficient per passar aquestes dotze hores. El seu forn de pa, Cal Tullet, disposa d’un dipòsit d’uns 200 litres i amb aquesta quantitat els dóna per fer funcionar el forn sense gaires maldecaps.

«La gent es pensa que necessitem molta aigua per fer el pa, però no és així», afegeix Griñó. Per la seva part, Rafel Lorca, de l’Hotel Restaurant Ocell Francolí, assegura que els dipòsits particulars són la clau per tirar endavant: «Nosaltres perquè tenim els dipòsits, però si no en tinguéssim seria inviable tenir l’hotel obert».

Una problemàtica que ve de lluny

La manca d’aigua no és un problema que ve d’ara, sinó que es remunta a fa molts anys, segons han expressat els afectats. «No és la primera vegada que tallen l’aigua, ni suposo que serà l’última», lamenta Lorca.

Per la seva banda, Griñó afegeix: «Com enguany mai a la vida, però sempre ha anat passant». Les minses pluges dels últims dies no han ajudat a revertir aquesta situació, que sembla que s’allargarà un temps més, fins a estabilitzar el nivell dels dipòsits municipals.

El Consistori ha advertit a la població que faci un «ús restringit» de l’aigua per aconseguir que el consum disminueixi, i no haver de fer restriccions que podrien arribar a les 24 hores diàries.

Els veïns coincideixen i comenten al Diari que la solució és «fàcil» i és «la que tenen la resta de pobles» de la Conca de Barberà. Seria allargar la canonada del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) que arriba a Montblanc de l’Ebre amb l’Espluga de Francolí. D’aquesta manera es connectarien amb la xarxa que hi ha als diferents municipis de la comarca i no tindrien mancances als dipòsits municipals.

Comentarios
Multimedia Diari