Els gegants de Llorenç vibren durant el seu 35è aniversari

Tradició Un grup de joves ha donat un revulsiu a la colla i just ha coincidit amb una festa ben especial. Després d’una cercavila amb les quatre colles convidades, es va realitzar per primera vegada un espectacle de gegants al municipi

17 septiembre 2023 12:39 | Actualizado a 17 septiembre 2023 12:41
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Baix Penedès estava de festa ahir en motiu dels 35 anys dels gegants de Llorenç. Davant l’edifici de l’entitat sociocultural La Cumprativa s’aplegaven més d’un centenar de persones. Algunes ho feien com a públic, d’altres com a veïns i veïnes, i moltes també hi eren vestint camises de les colles convidades. Ja se sap que en un aniversari no hi poden faltar els convidats, en aquest cas, parelles de gegants vingudes de la Bisbal del Penedès, Banyeres del Penedès, la Ràpita i Clariana.

Els protagonistes de la jornada van ser els primers a actuar al ritme dun nou ball amb la cançó Festa Major de La Trinca. Ells eren el Bernat i la Beatriu de Tous, figures que representen dos personatges molt importants dins la història del poble: els senyors feudals que van adquirir el castell de Llorenç cap al segle XIV.

El cap de colla, Jaume Palau, apuntava que els gegants es van crear l’any 1988, en un període on es funden moltes colles de cultura popular arreu del país. «Un grup de joves van decidir organitzar una campanya de recollida d’ampolles de cava buides. Amb els diners que van aconseguir van poder encarregar els caps i els braços dels gegants a una empresa de Móra d’Ebre».

L’aniversari també va ser l’estrena de la primera dona gegantera a la colla de Llorenç del Penedès

Després d’aquesta fita, els gegants van anar prenent forma amb els vestits que van confeccionar les dones de La Cumprativa. Una altra de les peculiaritats que els fan especials és el material amb el qual estan construïts. El Bernat i la Beatriu estan fets amb un tipus de pasta que es fabricava trinxant closques d’ametlla, explicava Palau. «No són com la majoria, que estan fets amb cartró pedra, i això fa que, tot i que no siguin gaire alts, pesin més del compte».

Des que es van fer han patit reformes i modificacions. La més important va ser la del 2021, quan van remodelar-los de dalt a baix, perquè les estructures i els vestits estaven en mal estat. Es van substituir els cavallets metàl·lics per uns de fusta i es van confeccionar robes noves, on la combinació de colors de les capes i faldilles fa referència a la vinya.

Un nou impuls

Des de fa molt poc temps la colla ha acollit nous integrants que han aportat aire fresc i moltes ganes de fer ballar les figures. El cap de colla assegurava que «a principis d’any semblava que la colla anava una mica a la deriva perquè en quedàvem molt pocs, però hem tingut sort perquè han entrat cinc joves amb molta il·lusió».

Una de les incorporacions és la Clàudia Fernández i resulta que ella ha estat la primera noia gegantera de la colla. «Fa un mes que em vaig apuntar i sabia que mai hi havia hagut cap dona», comentava ella. També opinava que això pot ser perquè la gent creia que «les dones no tenien força per moure gegants», una idea sobre la que la Clàudia pensa tot el contrari.

En finalitzar la cercavila, la colla va preparar un espectacle de gegants davant del castell de Llorenç per cloure la trobada. Va ser la primera vegada que se celebrava un acte com aquest al municipi, on dos narradors van explicar la història del poble i de com van arribar fins aquí els senyors de Tous. Entremig d’aquest relat van anar apareixent les parelles de les colles convidades per cloure una festa d’aniversari gegant.

Comentarios
Multimedia Diari