Recollits més de 30 quilos de brossa a la vall del riu Glorieta, a Alcover

Les dades d’aquesta activitat serviran per completar l’exposició que hi ha instal·lada a l’espai MiMo de Mas de Forès

11 diciembre 2023 10:25 | Actualizado a 11 diciembre 2023 17:35
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Niu de l’Àliga a Alcover és un dels racons més coneguts de la demarcació de Tarragona. Aquesta piscina natural alimentada pel riu Glorieta destaca per ser un indret màgic, on diversos tolls i salts d’aigua guien una ruta per dins del bosc. Amb tot, a les vores del camí s’hi poden trobar tota mena de deixalles com llaunes, ampolles de vidre o bosses de plàstic. Aquesta imatge és recurrent durant tota l’excursió, una activitat que, sobretot a l’estiu, atrau milers de visitants.

Per conscienciar sobre l’abocament de residus al medi natural, l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN) organitzava ahir una activitat de voluntariat a l’entorn de la vall del riu Glorieta. Al voltant de les deu del matí, un grup d’una quinzena de persones van trobar-se a l’aparcament de Mas de Forès per repartir bosses de brossa, guants i pinces que els ajudarien a recollir les deixalles.

L’aplicació mòbil Litterati permet recollir dades sobre els residus a través de fotografies

Remei Gilabert era una de les voluntàries, que assegurava que activitats com aquesta «ajuden a conscienciar la gent del fet que hem de ser més nets amb la natura». Gilabert va assistir-hi amb els seus fills, tot i que no era la primera vegada que s’implicaven en una acció de voluntariat pel medi ambient. «Veig que estic fent una bona causa pel nostre entorn i també consciencio els meus fills que no han de llençar coses a la natura».

El director de l’Associació CEN, Jesús Ortiz, comentava que aquest cop la vall del Glorieta estava més neta que d’altres vegades i era així per diversos factors. «Fa deu anys que fem recollides de tota classe de residus i, d’altra banda, enguany l’accés ha estat tancat per risc d’incendi durant alguns mesos d’estiu i, per tant, si no ve gent s’embruta menys». Ortiz destacava que cada vegada troben menys residus, un fet positiu que demostra que la feina que fan té un efecte. «No és només una qüestió estètica, aquests residus impacten als ecosistemes i a nosaltres també. El nostre objectiu és venir un dia i tornar amb les bosses buides».

$!Es va utilitzar la metodologia Catalunya Clean Up Challenge que recull dades en una app. Foto: Roser Urgell

L’activitat d’ahir estava centrada en les burilles, un dels contaminants més tòxics que s’aboquen habitualment a la natura i que poden provocar incendis forestals. En aquest sentit, el membre de l’Associació CEN explicava que és important guardar els residus a la motxilla i en arribar a casa llençar-los al contenidor corresponent. Això és el que feien els participants, destriar el que trobaven en bosses de colors segons la categoria.

L’Isaac Miranda, un dels voluntaris més joves, va preguntar en veu alta si les pells d’una mandarina es podien llençar a terra. Ortiz va exposar que, tot i que siguin biodegradables, tenen un «efecte crida». «Quan algú veu que tot està brut, encara que siguin pells de fruita, pensa que no passa res per llençar-hi alguna tovalloleta o una llauna. Per això és millor guardar les pells de la fruita i llençar-les a l’orgànic quan arribem a casa».

L’Isaac va recollir les pells de la mandarina que havia trobat. En el seu cas havia vingut a l’activitat amb la seva germana, però com la majoria dels assistents, tampoc era la primera vegada que participava en una recollida de residus. «És bo pel canvi climàtic i si hi ha molta brossa no podem gaudir de la natura», reflexionava. Entre tots els residus que van trobar, el més curiós va ser una bicicleta de l’any 1966. «Costava veure-la perquè es dissimulava molt amb les branques dels arbres i no tenia rodes», apuntava el jove.

Una altra de les peculiaritats de la jornada va ser la utilització de la metodologia Clean Up Challenge, un projecte en col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya, on es fa servir una aplicació mòbil per a recollir dades. Només cal fer una fotografia al residu abans de recollir-lo i la plataforma ens pot dir de què es tracta, de quin material està fet i la seva geolocalització. «Estem emplenant una base de dades enorme, en la qual ja tenim més de mig milió de dades a Catalunya i més d’un milió a tot el món –deia Ortiz–. Això ens permet identificar quins són els problemes que tenim localitzats pel territori amb l’objectiu de trobar-hi solucions».

En total, els voluntaris van finalitzar l’activitat amb més de 30 quilograms de brossa. Encara que l’acció no només va servir per arreplegar residus, sinó que també es va recollir molta informació. Aquestes dades serviran per completar l’exposició que hi ha instal·lada a l’espai MiMo de Mas de Forès.

Comentarios
Multimedia Diari