El cava vol donar el salt definitiu cap a la 'màxima qualitat'

El sector recupera vendes i aquest Nadal ja es començaran a comercializar les primeres ampolles sota la marca 'Paratge Qualificat'

19 mayo 2017 17:58 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:19
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les vendes de cava al conjunt de l’estat espanyol han crescut aproximadament un 3% durant els primers sis mesos de l’any. És l’estimació que fa la DO Cava, que constata que està augmentant especialment la venda de productes Reserva i Gran Reserva. “La recuperació econòmica sembla que s’està reflectint al cava”, ha afirmat el president del Consell Regulador, Pere Bonet, en una entrevista a l’ACN. D’altra banda, la DO Cava treballa per començar a comercialitzar el cava de ‘Paratge Qualificat’, en una nova categoria aprovada el passat mes de juny per identificar els productes de “màxima qualitat”. Bonet ha avançat que aquest proper Nadal hi haurà aproximadament set elaboradors que posaran a la venda les primeres ampolles.

A l’espera de tancar les dades definitives de la primera meitat de l’any, Pere Bonet s’ha mostrat esperançat davant el comportament constatat dins el sector, amb un repunt de les vendes al mercat intern en totes les categories, especialment les ‘Premium’. Alhora, la DO Cava també percep un lleuger augment en les exportacions

Així, Bonet ha destacat que Alemanya i Bèlgica són dos països on les vendes s’estan “recuperant”, alhora que al Regne Unit també repunta el consum. Dins els països de la Unió Europea, el Consell Regulador ha destacat especialment la situació que es produeix a França, on el cava ven una mitjana de 8 milions d’ampolles. “És paradoxal, perquè això significa gairebé el doble de les ampolles de xampany que es venen a Espanya”, ha explicat.

Pujada de preus esglaonada

 Pel que fa a la verema, que és a punt de donar-se per finalitzada, Pere Bonet ha garantit que les varietats més tardanes estan compensant l’escassetat de Macabeu i Chardonnay, que es van collir a mitjans d’agost. Malgrat s’havia vaticinat que hi hauria un descens de quilos veremats degut a la manca de pluges, Bonet ha assegurat que la mitjana finalment serà “similar” al volum aconseguit l’any passat.

 Amb tot, el temor inicial a la caiguda del volum de raïm va provocar un increment de preus a l’inici de la campanya. “Es va parlar molt de la sequera perquè va afectar moltíssim la maduració, després d’haver tingut una brotació extraordinària”, ha recordat, admetent que es va produir una certa “psicosi” entre els elaboradors per comprar més raïm.

En aquest sentit, Pere Bonet ha afirmat el raïm que s’ha pagat més car “tindrà conseqüències en el temps” pel que fa a les ampolles de cava. Ha matisat, però, que els elaboradors repartiran l’increment de forma progressiva, i ha augurat que “probablement aquest any alguns preus s’incrementaran un 7% i el proper any ho faran un 10%”.

 

‘Paratge Qualificat’, a partir d’aquest Nadal

 Amb la categoria ‘Paratge Qualificat’, Pere Bonet ha assegurat que la DO Cava disposa ara d’un producte “situat a la cúspide de la piràmide qualitativa del vi”. Per poder comercialitzar ampolles sota aquesta categoria, cal, entre altres, que el cava estigui elaborat amb raïm de vinyes d’una antiguitat mínima de 10 anys, veremades manualment, amb un rendiment màxim de 8.000 quilos per hectàrea i cal que l’ampolla tingui una fermentació mínima de 36 mesos.

Comentarios
Multimedia Diari