Junts avisa Sánchez que pot fer-lo caure si no compleix: «Durarà el que duri la seva paraula»

Borràs no aclareix si el lawfare forma part de la llei d’amnistia ni si el seu cas estaria inclòs

10 noviembre 2023 11:43 | Actualizado a 10 noviembre 2023 11:46
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha insistit que els vots del seu partit «no estan garantits» pel PSOE més enllà de la investidura: «Sánchez durarà el que duri la seva paraula», ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

En la mateixa línia s’ha referit el secretari general de Junts, Jordi Turull, a Rac1 recordant que en cap document signat posa que els juntaires hagin d’aprovar els pressupostos de 2024 i que dependrà dels avenços que facin, posant sobre la taula l’autodeterminació des de la primera reunió amb els verificadors, prevista per abans que acabi el mes de novembre. Sobre la llei d’amnistia, Borràs no ha aclarit si el lawfare hi formarà part ni si el seu cas estaria inclòs.

Borràs ha assegurat que no han negociat «casos personals» i Turull ha remarcat que una amnistia «va de fets» i no de «noms». «No estem fent un indult general», ha remarcat el secretari general. La presidenta de Junts sí que ha garantit que apareixerà que «s’ha produït una guerra judicial i que té conseqüències en unes determinades causes».

Turull també ha explicat que l’amnistia englobarà els casos relacionats amb el procés des de l’1 de gener de 2012 fins just abans d’entrar la llei d’amnistia al registre. Borràs ha dit que s’entrarà al Congrés «aviat» i que ha estat «molt ben treballada per especialistes». També ha lamentat que tots els posicionaments que s’estan fent públics sobre aquesta mesura: «Amb l’amnistia passa com amb els clàssics, ningú els ha llegit, però tothom en parla».

Puigdemont a la taula de verificació

Els dirigents de Junts han insistit en el mecanisme de verificació, tot i que no han detallat quins noms han tancat. «Són molt potents», s’ha limitat a dir Turull, i que hi haurà persones a títol individual i institucions. També hi serà Carles Puigdemont, i per això, es reuniran a Brussel·les o en una altra ciutat europea. Aquestes reunions seran un cop al mes, i abans que s’acabi el novembre ja se celebrarà la primera.

Tant Turull com Borràs ha mostrat el seu «escepticisme» i la «desconfiança» amb el PSOE, però han valorat positivament l’acord perquè els socialistes fan un «gir copernicà» a instància de Junts, ha dit Borràs.

No renuncien a la unilateralitat

La presidenta de Junts ha comentat que amb aquest pacte «no s’ha menystingut» el seu objectiu polític i ha repetit que no renuncien a la unilateralitat. «Els hem obligat a seure en una taula que ens reconeixem com a iguals», ha asseverat. L’acord recull que Junts «proposarà la celebració d’un referèndum d’autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat a l’article 92 de la Constitució».

Preguntada per les vegades que van dir durant la campanya que ells no s’asseurien a parlar amb el PSOE, Borràs ara ha apostat per «negociar bé», mentre que Turull ha afirmat que «no s’ha enganyat a ningú», sinó que «hi ha noves oportunitats».

«Nosaltres no hem anat amb una llista de la compra, volem tot el supermercat», ha expressat el secretari general en referència a l’acord tancat entre el PSOE i ERC on els republicans han abordat altres qüestions com la condonació del deute o el traspàs de tres línies de Rodalies. «No fem un pacte a canvi de deixar-ho estar», ha acabat.

Comentarios
Multimedia Diari