Puigdemont: «M’horroritza la regressió com a país i la mala qualitat del Govern»

13 abril 2024 22:14 | Actualizado a 13 abril 2024 22:17
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’expresident català i candidat de JxCat a les properes eleccions catalanes, Carles Puigdemont, ha dit que l’»horroritza la regressió com a país, la mala qualitat del Govern i la pèrdua d’autoestima».

En una entrevista publicada aquest dissabte a El Nacional, Puigdemont ha assegurat que durant aquests anys fora de Catalunya l’ha decebut que des de les seves pròpies files s’han anat debilitant a si mateixos, també «la pèrdua d’autoestima, la pèrdua d’orgull, la pèrdua d’esperança i d’il·lusió, la desmobilització o les reculades de la llengua catalana».

Puigdemont ha afirmat que treballa per guanyar els propers comicis a Catalunya i està elaborant el missatge d’investidura, alhora que ha reiterat que el dia que «deixi l’exili ha de ser el mateix dia per anar al Parlament, perquè hi ha d’haver una continuïtat amb el lloc d’on sortim».

Ha apuntat que, encara que pogués tornar per al míting final de campanya «no tornaria», perquè «el retorn de l’exili ha de ser un acte d’orgull de país, per restituir l’autoestima, d’unitat independentistes, i fora dels focus electorals».

Ha assegurat que té la raó jurídica perquè no el detinguin, però que «el risc existeix» encara que ell no ho defugirà. «Una detenció en directe es pot produir... però quedarà en res».

Puigdemont ha dit que ha vingut a acabar la feina i que «passar per l’exili ha estat una molèstia» que els ha fet perdre molt de temps i que els ha portat a una divisió i una desmobilització perquè s’havien de dedicar sobretot a «la lluita antirepressiva» més que a construir la república.

«Ens ha fet perdre molt de temps. Ens hem deixat de relacionar massa, políticament, ens hem distanciat massa. Però l’objectiu, per mi, està intacte».

L’expresident català ha apuntat que ha aconseguit impedir el «principal objectiu de la repressió espanyola, que és que el president de la Generalitat «fos emmanillat i enviat a una presó espanyola» i ha destacat que mai hauria negociat per obtenir avantatges «tipus indult a canvi de rendir la institució de la Generalitat».

Ha celebrat que li «hagin arrencat a l’Estat espanyol» la llei d’amnistia i ha dit que el que li va proposar l’Estat era un indult i que ell ho va rebutjar.

Puigdemont ha explicat que durant els seus anys fora de Catalunya s’ha pogut sentir sol políticament, de vegades fins i tot, «abandonat per algú» del seu entorn polític, però que s’ha sentit acompanyat per la ciutadania.

Ha assegurat que un dels moments més durs ha estat la mort del seu pare i acomiadar-se’n per skype, però que la carpeta personal sempre l’ha tingut al costat.

A l’entrevista, Puigdemont diu que en aquests anys hi ha molta gent que ha desaparegut, però esmenta els que han estat sempre, com els expresidents Artur Mas, Jordi Pujol, Quim Torra, fins i tot agraeix el suport d’una persona que no és independentista, com Joan Gaspart.

Sobre Clara Ponsatí, ha assegurat que personalment l’ha «decebut» perquè ha dit coses que «no són justes» però que políticament té tot el dret a fer-ho el que consideri millor per al país.

Comentarios
Multimedia Diari