Primers casos de dissecció submucosa endoscòpica a Tortosa

La DSE és una tècnica avançada per al tractament de tumors

26 julio 2023 09:32 | Actualizado a 26 julio 2023 11:24
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital Verge de la Cinta aplica aquesta tècnica que suposa un avenç significatiu en el tractament d’aquestes lesions digestives

El digestòleg de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Diego Álvarez de Sotomayor, ha realitzat els primers casos de dissecció submucosa endoscòpica (DSE) a la Unitat d’Endoscòpia Digestiva, acompanyat per la doctora Noriko Suzuki, que ha visitat l’HTVC. La Dra. Suzuki és una reconeguda experta en endoscòpia digestiva de l’Hospital St. Mark’s de Londres, centre de referència mundial en el tractament de patologies digestives.

La DSE és una tècnica avançada inicialment desenvolupada al Japó per al tractament endoscòpic de tumors del tub digestiu en estadis precoços o en pòlips grans. «Suposa un avenç significatiu en el tractament d’aquestes lesions, ja que permet ressecar-les i extreure-les en bloc del tub digestiu sense fragmentar-les. Això permet aconseguir un diagnòstic anatomopatològic més precís, un fet que augmenta les taxes de curació i, en la majoria dels casos, evita la necessitat d’un tractament quirúrgic major», explica el doctor Álvarez de Sotomayor.

A causa de la complexitat de la tècnica i la seva pronunciada corba d’aprenentatge, a Catalunya i l’Estat espanyol encara hi ha pocs centres que ofereixin aquesta modalitat

La visita de la Dra. Suzuki es veurà complementada amb l’estada d’un mes al Japó que farà el Dr. Álvarez de Sotomayor,el mes d’octubre. L’estada al país nipó permetrà al metge visitar els professors Toyonaga, Hayashi i Saito, eminències mundials en aquesta tècnica. L’objectiu és poder incorporar la DSE a la cartera de serveis de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i oferir-la als pacients a partir del 2024.

Maria José Rallo, directora de l’HTVC, manifesta que des de la direcció del centre es dona «el màxim suport a la millora continua i al doctor Álvarez per impulsar aquesta tècnica via endoscòpica per a resoldre un pòlip o càncer precoç sense cirurgia oberta». En aquest sentit, Rallo afegeix que es tracta «d’una tècnica molt menys traumàtica per al pacient. El nostre objectiu és precisament aquest, millorar la seva experiència i estada a l’Hospital».

Al Japó es tracten uns 80.000 casos anualment amb aquesta tècnica. Amb els anys s’ha demostrat que la DSE millora l’experiència del pacient i la seguretat per ser una prova més àgil i menys invasiva. De fet, la majoria dels pacients poden marxar a casa el mateix dia.

A causa de la complexitat de la tècnica i la seva pronunciada corba d’aprenentatge, a Catalunya i l’Estat espanyol encara hi ha pocs centres que ofereixin aquesta modalitat de tractament perquè encara hi manquen professionals capacitats per a ensenyar-la.

Comentarios
Multimedia Diari