El tram final de l’Ebre, en situació d’emergència i cabals mínims des de fa tres mesos

La sequera a bona part de la conca i les baixes reserves del pantà de Mequinensa afecten el curs del riu, que durant setmanes ha fregat el cabal ambiental establert pel pla hidrològic

17 septiembre 2022 19:01 | Actualizado a 18 septiembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El tram final del riu Ebre acumula més de tres mesos amb cabals mínims, per sota dels 100 metres cúbics per segon al seu pas per Tortosa, i fregant especialment durant l’agost el llindar del mínim ecològic establert pel Pla Hidrològic de l’Ebre, que en aquest tram és de 80 metres cúbics per als mesos d’estiu. La sequera afecta tota la conca, i en especial les reserves d’afluents del Pirineu com el Segre, que alimenten el tram final del riu. En el conjunt de la conca, les reserves són del 40 per cent, tretze punts per sota de mitjana dels últims cinc anys.

Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), l’índex d’escassetat del tram del «Baix Ebre» es troba en nivell d’emergència, «el que implica que és necessari plantejar la possibilitat d’adaptar els usos a aquesta situació». Amb tot, de moment no hi ha hagut restriccions importants i s’ha pogut mantenir la navegació fluvial.

Actualment, l’embassament de Mequinensa, que regula el tram final de l’Ebre, es troba al 36,68 per cent de la capacitat. Disposa d’unes reserves de 562 hectòmetres cúbics d’aigua, i es preveu que l’emergència continuï fins que no se superin dels 644 hectòmetres cúbics embassats, segons els nivells establerts per la CHE. I és que les xifres actuals contrasten amb la mitjana dels últims cinc anys, que és del 60 per cent de capacitat i 940 hectòmetres cúbics d’aigua embassada en data 15 de setembre.

Segons les dades de la Confederació Hidrogràfica, d’aquest tram final de l’Ebre s’abasteixen directament 135.000 habitants (als que se sumarien 600.000 més a través del minitransvasament del Consorci d’Aigües de Tarragona) i es reguen vora 55.000 hectàrees de camps de conreu. Pel que fa al regadiu, la campanya està actualment en la fase final i a partir d’ara s’espera que comencin les pluges de tardor.

Des de la CHE afirmen que «s’està vigilant la situació, mantenint un seguiment continu» de l’evolució de les reserves. «En el cas que no es produís una recuperació caldria plantejar-se la possibilitat de prendre mesures de major intensitat, conforme el que es preveu en el pla de sequeres vigent», remarquen.

Amb tot, en la darrera setmana el cabal del tram final ha anat lleugerament a l’alça. Ahir dissabte se situava en els 94 metres cúbics per segon, mentre que just fa una setmana es trobava en 85.

La major part del mes d’agost, els cabals s’han situat entre els 80 i els 90 metres cúbics per segon, amb un pic puntual que ha arribat a 121.

Tot i que oficialment no s’ha arribat a cabals per baix del mínim ecològic establert per normativa, el cert és que per sota dels cent metres cúbics per segon (el mínim la major part de l’any, a excepció de l’estiu) el riu ja presenta una situació força crítica.

De fet, des del territori, i en especial des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE),s’incideix en què els cabals mínims fixats actualment són del tot insuficients per mantenir el bon estat ecològic del tram català del riu i el Delta, i es reclama modificar-los per incrementar la dotació, en la revisió del pla de conca que hi ha en curs.

Comentarios
Multimedia Diari