Jutjaran directius de dues empreses de la Sènia per haver emmagatzemat residus tòxics

El fiscal demana un any i mig de presó, una multa de 4.320 euros i la inhabilitació per a oficis relacionats amb el medi ambient

19 mayo 2017 22:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:01
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els administradors i gerents de dues empreses de la Sénia seran processats al Jutjat del Penal de Tortosa per haver emmagatzemat residus tòxics sense cap tipus de mesura preventiva i en zones sense impermeabilitzar, segons constata el fiscal. Demana per als quatre un any i mig de presó, multa de 4.320 euros i inhabilitació per a professió o ofici relacionats amb la protecció del medi ambient durant un any i mig per un delicte de dipòsit legal. Alternativament, ho qualifica de un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i sol·licita tres anys de presó, multa de 5.400 euros i dos anys d’inhabilitació.

En la banqueta dels acusats s’asseuran Agustín F. R., Agustín F. F. –ambdós administradors de les empreses Moblec SL i Efe Natural 2006 SL–, Pascual R. M. i Juan Antonio O. M. –els gerents–. En concepte de responsabilitat civil se’ls demana el pagament de 2.418 euros a l’Institut Nacional de Toxicologia i 2.531 a l’Agència de Residus de Catalunya.

Les dues empreses estan situades en el quilòmetre 13,5 de la carretera d’Ulldecona a la Sénia, en aquest darrer terme municipal. Ambdues estan relacionades amb l’activitat d’ebenisteria.

Per a la seva activitat industrial necessitaven l’ús de productes tòxics, especialment pintures, vernissos i dissolvents. Aquests eren reutilitzats mitjançant reciclat a la mateixa empresa un número limitat de vegades. Tot i així, la capacitat de la recicladora era limitada.

Segons el fiscal, amb la finalitat d’evitar despeses en el tractament idoni de la totalitat dels residus tòxics generals, els acusats van adoptar la pràctica de disposar d’aquestes restes amagades en una cavitat subterrània construïda aproximadament a mitjans de 2008.

 

Cap al forat

En una inspecció efectuada el 17 de juny de 2013 pels agents rurals, es va conèixer que els residus dels productes químics utilitzats eren dipositats en bidons, alguns sense etiquetar, de 200 litres, es trobaven en uns recintes ubicats a l’exterior de les instal·lacions. Van ser trobats en un petit magatzem sense portes 34 bidons de 20 litres de pintures i vernissos i tres més de buits.

Davant del magatzem hi havia set bidons de 200 litres de capacitat, tres d’ells plens i retolats a mà com ‘dissolvent brossa’. També es van trobar set bidons més.

En l’escrit d’acusació del Ministeri Públic també s’assenyala que, a més, els dissolvents i productes químics que no eren reutilitzats eren tirats a un forat sense impermeabilitzar, que es trobava a l’esplanada de l’empresa, amb una capacitat per a 24.375 litres. Les mesures en superfície eren de 80 x 40 centímetres i estava reforçat amb bigues de fusta i tapat amb simples taulons.

La falta d’impermeabilització ha vingut produint la infiltració de les substàncies al terreny del voltant. Així, entre la inspecció del recinte de 17 de juny de 2013 i la del 2 d’octubre del mateix any es va poder constatar una diferència de volum d’uns 3.600 litres, una circumstància que es va poder constatar visualment.

En el moment de la retirada es van treure uns 5.700 litres, més 2.800 de restes solidificats junt amb l’aigua utilitzada per l’extracció. A més es van treure amb retroexcavadora uns 12 metres cúbics de restes sòlids.

En la recollida de mostres de les terres de l’àrea al voltant del forat, es va trobar presència de diferents contaminants, entre els quals destacaven el toluè i el silè que, segons l’Institut Nacional de Toxicologia, suposen un greu risc d’afectació a la qualitat química de l’aigua.

Comentarios
Multimedia Diari