L’Estació Biològica del delta de l’Ebre atén cada any més d’un miler d’animals ferits

El centre porta vora quatre dècades treballant per recuperar exemplars de fauna salvatge. També fan seguiment de malalties, censos, anellaments i programes d’educació ambiental

17 febrero 2024 18:18 | Actualizado a 18 febrero 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Estació Biològica de Canal Vell és un equipament del Parc Natural del delta de l’Ebre que vetlla per la conservació i la recuperació de la fauna salvatge protegida i que cada any atén un miler d’animals que hi ingressen ferits, procedents de totes les Terres de l’Ebre.

Fa 38 anys que es va crear en una antiga granja de bous al terme de Deltebre i actualment compta amb una plantilla de 5 persones, entre elles una veterinària, que s’encarreguen també de fer censos al medi, seguiments d’espècies d’interès, anellaments, tasques d’educació ambiental o cria en captivitat d’espècies amenaçades, amb especial atenció al programa de recuperació de la tortuga d’estany.

Al 2023 el centre va tenir un total de 1.197 ingressos, davant dels 827 del 2022 o els 1.115 del 2021. El 68 per cent són ocells, davant un 24 per cent de rèptils o un 7,26 per cent de mamífers. En trobar-se al Delta, la majoria són aus aquàtiques, com ara gavines o flamencs, però també rapinyaries. «En el cas dels flamencs, n’arriben molt per col·lisió amb línies elèctriques, que els causen danys a les ales», explica Laura Fortuño, tècnica responsable de l’Estació Biològica.

Entre les causes d’ingrés hi ha traumatismes (per atropellaments, caigudes del niu, etc.), desnutrició, malalties, electrocucions, o també animals que han quedat orfes. Els animals són atesos i si es poden alliberar, es retornen a la natura.

Al llarg d’aquestes vora quatre dècades d’activitat de l’Estació Biològica, hi ha hagut més de 15.000 ingressos i més de 5.000 animals han pogut ser retornats a la natura.

Alguns s’han de sacrificar i d’altres no poden ser alliberats per les seqüeles que pateixen i romanen al centre, que du a terme una tasca important d’educació ambiental. Així, els escolars dels pobles del delta de l’Ebre passen cada any per les instal·lacions per conèixer la seva tasca i la gran biodiversitat que hi ha en aquest entorn natural protegit.

Segons explica Fortuño, l’increment constant de l’activitat s’explica sobretot per una major conscienciació de la gent envers els animals salvatges, «que fa que ens els porten quan en troben de ferits».

L’any passat també van haver d’estar molt pendents dels casos de grip aviar, amb mortalitat en aus al delta de l’Ebre. Des del Parc Natural es fan controls, analítiques i seguiment de possibles transmissions en altres grups de fauna salvatge.

Servei de recollida

Per afavorir encara més la recuperació de la fauna salvatge afectada per qualsevol tipus d’incidència, des de fa dos anys hi ha un servei de recollida dels animals, que va a càrrec del cos d’Agents Rurals i que compta amb una xarxa de clíniques veterinàries adherides, on es poden portar en primera instància els animals trobats.

Un dels principals projectes que duen a terme al centre és el de cria en captivitat i recuperació de la tortuga d’estany, des de l’any 1994. Hi ha deu grups reproductors, formats per tres femelles i un mascle, i compten amb entre 250 i 300 naixements a l’any. Les tortuges romanen dos o tres anys al centre i posteriorment són alliberades en entorns naturals com l’Illa de Buda, l’Aufacada, el Canal Vell o la finca de Violí. En aquests anys s’ha pogut anar recuperant la població d’aquesta espècie autòctona, que havia havia arribat a desaparèixer del Delta per la pèrdua d’hàbitats. Però la irrupció d’espècies invasores com el cranc blau els suposa una nova amenaça. Un cop alliberades, es fa també el seguiment de la població.

Comentarios
Multimedia Diari