La plaga del morrut s'expandeix a l'Ebre i arriba a pobles de la Ribera

L'insecte s'ha expandit enguany arreu de les comarques del Baix Ebre i Montsià, on ja hi era present, i ha matat desenes d'exemplars, entre ells més de 25 palmeres a la ciutat de Tortosa

19 mayo 2017 23:53 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:41
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plaga del morrut de les palmeres s’ha expandit amb molta força aquest 2014 a les Terres de l’Ebre i ha remuntat el riu Ebre fins a implantar-se a un mínim de quatre municipis de la Ribera d’Ebre. Així ho indica el mapa d’afectació editat pel Departament d’Agricultura, actualitzat a data de 15 de desembre, que a banda d’identificar els quatre municipis –entre ells Móra d’Ebre i Ginesta– estableix una zona tampó de 10 quilòmetres al voltant de la zona infestada que afecta pràcticament tota la comarca de la Ribera d’Ebre i i bona part de la Terra Alta, fins ara netes. El Baix Ebre i Montsià és zona afectada amb un total de 13 municipis amb la plaga consolidada.

A la nova zona tampó, Agricultura insta, entre d’altres, a comunicar immediatament qualsevol palmera afectada, la seva eliminació immediata, un treball de prospecció i vigilància de les palmeres sensibles a la plaga i la realització de tractaments insecticides preventius, entre tres i quatre a l’any, a càrrec d’empreses o entitats especialitzades.

Gemma Galimany, responsable de Sanitat Vegetal a l’Ebre del Departament d’Agricultura és contundent. «Va arribar fa dos anys i enguany ha estat el de la seva explosió. És una plaga difícil de combatre i que a hores d’ara no és pot eradicar».

Aquest insecte voraç s’instal·la a l’ull de la palmera i penetra al seu interior. Les femelles posen de 300 a 400 ous, al teixit tendre de la corona i a les ferides del tronc. És molt difícil detectar els atacs inicials. Cal observar atentament la copa de les palmeres i detectar si es produeix qualsevol anomalia en la seva estructura. Els afectes més visibles un cop avança la plaga és la desestructuració de la copa, amb irregularitats i clarianes, les fulles de l’ull abatudes i la pèrdua de la seva coloració natural. El morrut pot volar uns 15 quilòmetres, fet que complica moltíssim el control.

 

Pessimisme a Tortosa

A Tortosa, el regidor de Serveis de l’Ajuntament, Domingo Tomàs, es mostra pessimista malgrat s’ha actuat amb contundència i haver invertit més de 18.000 euros en tractaments preventius i de xoc. «La situació s’ha complicat els últims mesos malgrat els tractaments. Cada cop hi ha més incidència de la plaga». A dia d’avui, lamenta, la plaga ha matat unes 25 de les 400 palmeres censades a la ciutat, i desenes més estan malaltes. Els casos més visibles es situen als Jardins del Príncep o al parc municipal, amb una dotzena de palmeres malaltes entre les més de 150 censades, algunes centenàries. Tomàs arriba a la conclusió que és impossible eradicar-la i que els tractaments «allarguen la seva vida però al final acabaran morint. És una situació d’impotència terrible»..

El morrut ataca de manera preferent la palmera de l’espècie Phoenix canariensis –a més comuna arreu– però s’han detectat altres tipus de palmeres també afectades.

Comentarios
Multimedia Diari