Quan construíem vaixells per jugar
a fer-los navegar

Exposició. El Museu de la Mar de l’Ebre ofereix una mostra sobre
el coneixement popular sobre la construcció de vaixells de joguina

05 diciembre 2022 11:00 | Actualizado a 05 diciembre 2022 11:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’arribada de l’època nadalenca es tornen habituals els anuncis de joguines que mostren productes per a totes les edats i gustos, des d’aquells més senzills i tradicionals com les nines o les pilotes, fins a altres més moderns com ordinadors o telèfons de plàstic, passant per altres que suposen reptes educatius o creatius. En altres temps, l’oferta era molt més limitada, fet que animava els nens a ser més tècnics i desenvolupar les seves pròpies joguines. El Museu de la Mar de l’Ebre recull tot el coneixement popular al voltant de la construcció de vaixells de joguina en forma d’una exposició que es podrà veure fins al gener.

Divendres es va inaugurar l’exposició ‘Mestres d’aixa de butxaca’, una mostra on la senzillesa és protagonista. Aquesta dona a conèixer una forma d’entreteniment transmesa d’una generació a l’altra, i que testimonia una manera de viure, de relacionar-se amb la natura, d’entendre el joc i la joguina, i sobretot d’apropar-se als principis de les embarcacions i de la navegació.

Àngel Pascual, tècnic del Museu de la Mar de l’Ebre, explica que «la mostra fa referència als constructors de vaixells de fusta, però en l’àmbit domèstic. Remet a les creacions casolanes d’abans per divertir-se fent-les navegar per basses».

En aquest sentit, el tècnic destaca que a l’exposició hi ha creacions fetes amb materials quotidians i reciclats com llaunes i taps de suro, gràcies a la col·laboració de persones grans que van recordar el procés. «És patrimoni immaterial que s’ha recollit per a l’exposició i té gran valor etnològic. Moltes d’aquestes es feien in situ, per al moment i tenien una durada de dues o tres tirades, ja que acabaven tirades, mullades o enfonsades».

La mostra, amb entrada gratuïta, està coorganitzada pel Museu Marítim de Barcelona i el de Mallorca i arriba a la Ràpita gràcies a la col·laboració del Museu de les Terres de l’Ebre amb la Xarxa de Museus Marítims de la costa Catalana i, amb el suport de l’Ajuntament de la Ràpita. Fins al 29 de gener estarà a la sala d’activitats temporals i anirà acompanyada de tallers infantils que acabaran per completar les explicacions i models exposats.

Comentarios
Multimedia Diari