‘Tivissa Donkeys’: els rucs que netegen el sotabosc

Una iniciativa sense ànim de lucre i en col·laboració amb el Consorci de la Serra de Llaberia ajuda a reduir la càrrega de massa forestal i facilita les tasques d’extinció en cas d’incendi

23 mayo 2022 19:49 | Actualizado a 24 mayo 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Margaret, Yessi, Rosita, Dolores, Felipe, Paquita, Platero... Són els noms d’alguns dels integrants dels ‘Tivissa Donkeys Firefighters’, un ramat de rucs encarregat de netejar el sotabosc de l’extens terme municipal de Tivissa. La iniciativa, sense ànim de lucre i en col·laboració amb el Consorci de la Serra de Llaberia, va nàixer fa setze mesos de la mà de Joan Cedó.

«Una parella suïssa que tenia tres rucs aquí havia de retornar al seu país. Jo fa més de 20 anys que tinc cavalls i m’ho va comentar el veterinari, així que vaig pensar de fer alguna cosa amb ells», explica al Diari. «L’incendi de Tivissa del 2013 va passar molt aprop d’on tinc els cavalls i vaig pensar que els animals podrien ajudar a netejar el sotabosc i contribuir en la prevenció d’incendis». Així, a través del Consorci de la Serra de Llaberia es va plantejar fer una prova pilot, parcel·lant dos hectàrees i comprovant si els rucs menjaven i netejaven la vegetació. Va funcionar amb èxit.

A partir d’allí el ramat va anar creixent, i se li van confiar a Cedó més rucs i ponis de, per exemple, persones d’edat avançada que ja no es podien fer càrrec dels animals. També en altres ocasions diversos rucs havien sigut maltractats i en va tenir cura. Actualment el grup compta amb 28 membres, però segueix creixent cada setmana.

La intenció de Cedó, que treballa en el projecte per les tardes i els caps de setmana, quan la seua faena ho permet, és constituir-se com a associació sense ànim de lucre. El veterinari Jordi Vendrell també col·labora en el projecte. «Ho faig de forma altruista, per sensibilitat amb el medi ambient i amb els animals. D’una banda perquè els rucs tinguen una millor vida, i de l’altra, per netejar els boscos, que estan molt bruts i conscienciar una mica la gent», expressa. «El nostre objectiu és recuperar els rucs físicament i emocionalment i llavors, un cop estan recuperats, els posem a treballar. A més del que mengen als boscos, cada dia tenen un suplement com civada en flor, pa sec o una mica de fruita de temporada».

La tasca del Consorci de la Serra de Llaberia permet actuar a zones estratègiques en la prevenció d’incendis i són els encarregats de delimitar i marcar amb tanques les parcel·les de diferents hectàrees on pasturarà el ramat de rucs cada mes. El camp base del projecte es troba al Mas de l’Eloi. Actualment el ramat pastura al Mas de Capcir i amb anterioritat ho ha fet al Mas Alarany.

Els rucs són animals que s’agrupen en ramats, liderats per una femella d’edat madura, mentre que el darrer és el semental. L’experiència prèvia i el tracte amb humans que hagin tingut fins aleshores marca el seu caràcter: n’hi ha de molt dòcils, però als que han patit un maltractament els costa més adaptar-se. Sovint la cultura popular els ha titllat de tossuts però Cedó explica que hi ha una raó: «són molt tossuts perquè, en realitat, són animals infinitament intel·ligents», confirma.

Com col·laborar en el projecte

El projecte «Tivissa Donkeys Firefighters» es constituirà properament com a associació sense ànim de lucre. Per fer-lo créixer, es pot con tribuir fent-se soci, apadrinant un dels membres de la brigada, aportant farratge o pinso o fins i tot ajudant de forma voluntària en les tasques del dia a dia.

Comentarios
Multimedia Diari