Un no permanent a la MAT de Forestalia

05 marzo 2023 19:57 | Actualizado a 06 marzo 2023 07:00
Josep Rufà Gràcia
Comparte en:

La descarbonització del sistema energètic és un dels reptes prioritaris d’ERC. Per aconseguir-ho, hem de replantejar el model energètic de dalt a baix, centrant-nos sobretot amb les energies cent per cent renovables i de KM0. Cal fomentar l’autoconsum i la generació de comunitats locals. I també es poden implementar noves tecnologies que millorin l’eficiència dels sistemes de producció i distribució.

Volem un model més equilibrat, tant pels consumidors com pels diferents territoris. El model republicà que defensem està lliure d’oligopolis i de grans empreses, i ofereix preus justos per l’energia, fet que només es pot aconseguir amb la participació decidida de les institucions públiques.

La línia privada, projectada per Forestalia i que va des de Valmuel (Terol) a Begues (Barcelona), és un projecte que contradiu tot allò que el territori demana. Més de 50 municipis; 8 consells comarcals; les diputacions de Tarragona i Barcelona; sindicats com Unió de Pagesos i la Intersindical; partits com ERC, Teruel Existe o la CUP; entitats i més de 2.200 particulars han presentat al·legacions contra un projecte que, des del primer moment, des d’ERC hem denunciat que és un parany.

Mediambientalment no s’ha analitzat de forma l’impacte sobre la reserva de la biosfera a les Terres de l’Ebre, el parc natural de les muntanyes de Prades, el Parc del Foix o el de la Plana de secà de l’Alt Camp

Per molt que ens venguin que es tracta d’una simple línia d’evacuació de les futures macrogranges solars de l’Aragó, els més de 270 quilòmetres del projecte (180 dels quals passen per Catalunya) són en realitat una línia de transport directe de Terol a Barcelona. Així que, irònicament, per molt que un territori aculli la línia i tingui necessitat d’energia, no en podria disposar.

Mediambientalment tampoc s’ha analitzat de forma rigorosa l’impacte sobre la reserva de la biosfera a les Terres de l’Ebre, el parc natural de les muntanyes de Prades, el Parc del Foix o el de la Plana de secà de l’Alt Camp. Igual que passa amb les zones bàsiques agrícoles i d’alt interès natural i paisatgístic del Priorat-Montsant-Siurana o els espais naturals protegits per la Xarxa Natura 2000. Tots ells, uns paratges que no podem deixar malmetre.

Per part d’ERC la coordinació ha estat clau. La presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, la Sra. Rosa Abelló, ha liderat els contactes amb responsables polítics de les diverses comarques afectades, amb la Diputació de Tarragona i amb els senadors d’ERC per tal de presentar al·legacions i fer un lobby territorial en contra del macroprojecte.

Cal fomentar l’autoconsum i la generació de comunitats locals. I també es poden implementar noves tecnologies que millorin l’eficiència dels sistemes de producció i distribució

Gràcies a aquesta pressió, el Ministeri està revisant les múltiples al·legacions a la iniciativa –encara no han estat respostes tot i que algunes fa més d’un any que es van presentar–. Esperem i creiem que es redefinirà el projecte com una línia de MAT. Si això passa, la línia Valmuel-Begues no es construirà.

La nostra proposta és clara, lògica i entenedora. Des d’ERC no deixarem de lluitar per aconseguir un futur més sostenible, just i equilibrat. És essencial pel futur de les persones i del medi ambient. Qui s’hi podria oposar?

Comentarios
Multimedia Diari