al fred

25 enero 2023 14:11 | Actualizado a 26 enero 2023 07:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

És reconfortant comprovar que la ciència corrobora allò que la saviesa popular ha constatat des de fa segles. Aquesta setmana han fet públic un estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) que demostra que els espanyols s’han adaptat progressivament a les temperatures extremes, tant de calor com de fred.

És a dir, el CSIC confirma la dita secular que fa: «Per Sant Antoni, gelades; i per Sant Llorenç, calorades». Les dades que ratifiquen la capacitat humana per adaptar-se al fred o a la calor són la disminució de la mortalitat atribuïble a les temperatures. L’adaptació humana consisteix a què actualment la gran majoria de les cases tenen calefacció i aire condicionat.

Quan l’empresa de José Luis García va aterrar a Tarragona, les cases es feien sense calefacció ni aire condicionat

El fred arriba igual que sempre a partir de la setmana dels tres barbuts (sant Pau, sant Maur i sant Antoni). «Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts». «Per Sant Antoni, un fred del dimoni». El CSIC alerta que la crisi energètica pot provocar un augment de la mortalitat. Gràcies per l’avís.

Si molt convé tornarem a l’estufa de pinyola i clafoll, a la bossa d’aigua calenta i als focs de gitano.

Com ha demostrat el CSIC, ens adaptarem.

Comentarios
Multimedia Diari