Ciutadans de Tarragona, despertem!

02 marzo 2023 20:23 | Actualizado a 03 marzo 2023 07:00
Xavier Climent
Comparte en:

L’actualitat m’obliga a encetar de nou el tema ferroviari de passatgers, recollint alguna de les propostes que us he fet des d’aquestes mateixes pàgines, i que ningú no ha contestat oposant-s’hi. Perdó, no sóc del tot exacte, durant la primera època del moviment Mou-te per Tarragona, avalat, entre d’altres pel desaparegut i enyorat Albert Abelló, quan vam proposar el BY PASS ferroviari seguint el riu Francolí amb estació a l’Horta Gran, algú va argumentar la dificultat (que no impossibilitat), d’algun tram per la coexistència amb les canonades que comuniquen Repsol amb el Port. Però les dificultats es superen i els aliats es troben.

En aquells anys, els trenta cinc promotors que ens vam retratar fent la tau de Tarragona i els més de 5.000 simpatitzants que vam tenir a la xarxa, potser ens vam centrar massa en la promoció de Tarragona, oblidant la generositat d’una veritable capital envers el seu territori immediat.

Una de les visites necessàries, a més de la del Ministeri en la que va faltar més suport institucional, va ser a la Subdelegació del Govern espanyol a Tarragona en la que, molt amablement, la titular del moment, la Sra. Teresa Pallarès, actual candidata de Junts a l’Ajuntament de Reus, va declinar la proposta fins que no tinguéssim consens territorial. Una visió correcta i molt metropolitana que sembla haver estat oblidada per ella mateixa i pels seus companys de consistori davant les noves propostes ferroviàries que només afavoreixen a la ciutat de Reus. Perdó, a l’aeroport.

Hem d’aconseguir que els trens d’alta velocitat que surtin de Bellisens passin per Tarragona. Sí o sí, i sense dilacions

Per cert, no és hora de que posem el nom correcte a les coses? Oi que l’aeroport del Prat se l’anomena aeroport de Barcelona? Doncs demano que a l’aeroport de Reus l’anomenem aeroport de la Costa Daurada o, altrament si ho preferiu, Reus-Tarragona.

Resulta molt hàbil i positiva la jugada de proposar una estratègia de connexions aeroportuàries per a justificar una nova estació a Bellisens i que a més dels pocs, molt pocs, viatgers que utilitzin la intermodalitat avió – ferrocarril pugui servir pels usuaris de Reus i la seva comarca per accedir a Barcelona. Podríem afegir a la estratègia els creueristes, també molt pocs, que utilitzaran la intermodalitat vaixell-ferrocarril i així, de retruc, que resultin afavorits els usuaris de Tarragona. En realitat es tracta d’un simple argument polític i propagandístic. Qualsevol operador ferroviari no es deixarà enlluernar per aquestes xifres sinó que anirà a cercar el veritable volum d’usuaris. I el de Reus sumat al de Tarragona, resulta ser el segon de Catalunya després únicament de Barcelona.

Estimats ciutadans i ciutadanes de Tarragona, despertem d’una vegada! Fem com els nostres veïns de Reus que van tots a una quan es tracta de capitalitat. Recuperem l’esperit d’aquella concentració a la Plaça de les Cols quan tots, absolutament tots, ens vam unir per a rebutjar el plantejament de les vegueries! Ho recordeu? Va ser l’única vegada, que jo recordi, que totes les forces polítiques i la societat civil es van manifestar unides per un objectiu comú. Això els nostres veïns ho saben fer molt bé, i de forma molt efectiva i sense soroll.

És casual el tema del rètol publicitari del PSC de Reus reclamant capitalitat a la nostra ciutat? Us heu fixat que per al 2025, Reus tindrà una nova estació ferroviària a Bellisens i que aquesta serà el punt de connexió de l’Aeroport amb Barcelona? Curiosament és, parcialment, el mateix que us proposava en els meus articles, però amb una diferència important. La nova línia d’alta velocitat que ja comença a anunciar el Sr. Pellicer, alcalde de la ciutat veïna, ni passarà, ni se l’espera per Tarragona. Gràcies. A això se’n diu pensar en clau metropolitana.

A mi em resulta impossible parlar del nostre territori sense anomenar la ciutat de Reus. Però el Sr. Pellicer, és capaç d’escriure al seu article del 26 de febrer sobre el nostre territori i les bondats d’unir l’aeroport amb Barcelona per a major gloria i accessibilitat del Cap i Casal, sense anomenar ni una sola vegada la paraula Tarragona. Fins i tot el finalitza amb una crida a l’àrea metropolita del Camp. De quin camp?

Hem d’entendre, tots reusencs i tarragonins que som una entitat metropolitana i hem d’anar conjuntament en tot. No veiem que Reus sense Tarragona o Tarragona sense Reus no farem mai res?

Fins quan ens deixaren tocar el voraviu sense protestar o aixecar-nos? Un dels propers greuges que patirem és veure com, en un parell o tres d’anys, es programaran, amb l’excusa de l’aeroport, trens tipus Avant de Reus (Bellisens) a Barcelona, aprofitant el Corredor de la Mediterrània i passant per l’Estació del Camp de Tarragona. Exactament el que proposava als meus articles publicats al 2013, al 2018, al 2021 i al 2022, amb una diferència substancial, i és que els trens no passaran per la ciutat Tarragona.

Representants de tots els color polítics de l’Ajuntament de Tarragona, Despertem! Entitats públiques de tota mena com la Cambra de Comerç de Tarragona, Port de Tarragona, Associacions de Veïns de Tarragona, Associació d’Hosteleria, Col·legis Professionals, Societat Civil, ..., Despertem!

No podem seguir així, el greuge està molt ben programat i ja anem tard. Sigui com sigui hem d’aconseguir que els trens d’alta velocitat que surtin de Bellisens passin per Tarragona. Sí o sí, i sense dilacions. El primer tren d’alta velocitat que surti de Reus en direcció a BCN ha de tenir parada a Tarragona. Del contrari serè el primer en plantar-me davant les vies. Ja n’hi ha prou!

Paral·lelament altres han de fer els deures. Algú ha començat a programar l’estació de l’Horta Gran? I el recorregut definitiu de les vies?

No podem vetllar tan sol per casa nostra. Hem d’entendre, tots reusencs i tarragonins que som una entitat metropolitana i hem d’anar conjuntament en tot. No veiem que Reus sense Tarragona o Tarragona sense Reus no farem mai res? Doncs, a despertar i treballar plegats, que alguns ja fa estona que laboren!

Comentarios
Multimedia Diari