Aquest divendres comença la recollida de signatures contra el trasllat de l’estació d’autobusos de Reus

L’entitat necessita 5.000 firmes perquè l’Ajuntament admeti fer una consulta ciutadana no vinculant. És la primera vegada que Reus viu un procés com aquest

10 marzo 2025 13:16 | Actualizado a 10 marzo 2025 15:12
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El moviment veïnal per aturar el traspàs de l’Estació d’Autobusos de Reus fa un pas més. Aquesta setmana, representants de la Plataforma en Defensa del Parc de Mas Iglesias recolliran el plec de fulls per a poder recollir signatures i així intentar fer realitat la consulta ciutadana no vinculant.

Fa unes setmanes, l’Ajuntament de Reus va autoritzar la recollida de firmes. En total, l’entitat n’haurà d’aconseguir, com a mínim, 5.000 perquè puguin tirar endavant amb la consulta.

El dia marcat al calendari per anar a buscar tots els fulls per a recollir les dades és aquest divendres, 14 de març. «Ens ho prenem com un senyal: tot just farà 5 anys de l’anunci del confinament per la Covid. Nosaltres ara volem salvar allò que tant desitjàvem en aquell moment», ha explicat Òscar Mendoza, president Associació de Veïns i de la Plataforma Defensa Parc Mas Iglesias.

Els documents els han d’anar a buscar al Centre Cívic del Carme, on hi ha la regidoria de Participació de l’Ajuntament de Reus, a la plaça de la Patacada. Per acompanyar-lo en aquesta recollida, s’ha convocat una concentració a partir de les 10 hores, i on s’hi ha convidat també persones referents en el moviment veïnal reusenc i que ja han liderat altres protestes a la ciutat. Per exemple, hi haurà presència de la Plataforma de la Sedera, que en el seu moment van treballar per a defensar l’antic edifici de la fàbrica, on es va construir un nou supermercat.

Organització de la recollida de firmes

Aquest divendres, recolliran un total de 60 plecs de fulls, d’on han de registrar 5.000 firmes perquè l’Ajuntament admeti fer la consulta.

En cada plec, segons explica Mendoza, hi caben un centenar de signatures. «Només en necessitem 50 per a sumar les 5.000 firmes que fan falta, però hem demanat fulls de més per a poder tenir un marge. A l’hora de revisar-les, segur que n’hi ha amb errades i podria ser que no ens les admetessin», explica el representant dels veïns.

Òscar Mendoza diu que ja han previst una organització entre els veïns i voluntaris per a poder aconseguir aquestes firmes en el termini que marca la llei: tres mesos. Entre la junta de l’Associació de Veïns i voluntaris, s’han repartit els documents i s’han compromès en aconseguir firmes cadascú per la seva banda. «Hem demanat permís d’ocupació a la via pública a la plaça Prim, per a posar-nos-hi cada divendres i dissabte (mentre duri la campanya de recollida de firmes). També hem previst col·locar-nos a l’Hospital Sant Joan o a les sortides d’escoles, que són punts amb molta afluència, i hem contactat amb diversos establiments perquè siguin un punt fix on la gent pugui anar».

Ara tenen tres mesos per aconseguir totes les signatures, però des de l’Associació de Veïns són optimistes i esperen tenir-les totes durant el primer mes. «Ens posem com a màxim un mes per haver aconseguit les 5.000 signatures. Ara bé, si les aconseguim totes en aquest temps, anirem a buscar més plecs. Estarem recollint tantes signatures com sigui possible fins que exhaurim el temps que ens marquen per normativa».

Els següents passos

Una vegada acabi el termini, segons explica el representant veïnal, l’Ajuntament de Reus tindrà un mes per a validar totes les signatures. A partir de llavors, i una vegada admeses, serà quan des del consistori hauran de fer el decret d’alcaldia on es marqui la data de la consulta, i també concretar quina serà la pregunta exacta que hi haurà a la consulta. «Nosaltres volem posar urnes perquè la ciutadania tingui veu», remarca Mendoza. «Som de les pitjors ciutats en matèria de zones verdes. No en tenim prou amb projectes com el RENATUReus, necessitem impulsar els espais amb natura que ja tenim», sentencia el representant.

Aquest és el primer pas perquè l’Ajuntament es vegi oblidat a fer una consulta ciutadana sobre el projecte. Es tracta del primer cop que es duu a terme una iniciativa com aquesta, després que el mandat anterior s’aprovés el reglament de participació ciutadana de la ciutat.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari