La flama del peveter olímpic torna a il·luminar Reus. El Pavelló Olímpic va acollir la cerimònia inaugural de la 43a edició de l’Olimpíada Escolar. L’encesa va ser possible gràcies al relleu dels capitans i capitanes de les 46 escoles participants. Els rostres dels alumnes d’entre 3r i 6è de Primària brillaven d’emoció i reflectien la il·lusió pròpia del llegat i l’esperit olímpic de la ciutat. Una nova mostra que els valors i el foment de l’esport en etapes educatives es mantenen més vius que mai.
Les inclemències meteorològiques van impedir el tradicional recorregut de la torxa olímpica des del Palau Municipal de l’Ajuntament, tot i que es va dur a terme un relleu simbòlic fins al Pavelló Olímpic, on cada representant de les escoles participants van fer arribar la flama fins al peveter. L’enlairament de la bandera olímpica i la mostra dels pictogrames dels diferentsesport svan ser els altres atractius principals.
Una edició on hi participen 2297 nens i nenes de 46 centres educatius del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre entre 3er i 6è de primària. Es durà a terme del 10 al 28 de març i comptarà amb un triple vessant: esportiva, cultural i competició de ball.
La part esportiva desplegarà un total de 12 modalitats: minibàsquet, futbol 7, bitlles catalanes, futbol sala, atletisme, gimnàstica rítmica, escacs, natació, bàdminton, tennis taula, pàdel i ritmes i balls.
D’altra banda, l’àmbit cultural combinarà proves de coneixement relacionades amb l’esport, els jocs olímpics i els jocs paralímpics, mentre que la competició de ritmes i balls actuarà com a cloenda de les olimpíades. Serà llavors quan es produeixi l’apagada del foc olímpic i la retirada de la bandera.
Els parlaments institucionals van ser a càrrec de l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita; el regidor de Salut i Esports, Enrique Martín i el president del Consell Esportiu del Baix Camp, Ernest Aymamí. Xènia Ribé, destacada esportista de patinatge artístic reusenca, va ser la responsable del pregó.
51 anys de llegat olímpic
L’Olímpiada Escolar de Reus és un dels projectes pioners i referents en la promoció de l’esport escolar des de la seva primera edició, l’any 1974. Després d’un període d’interrupció, l’esdeveniment es va reprendre l’any 2015 adaptat a la nova realitat educativa i social.
En aquest sentit, Martín va assenyalar que es tracta d’un esdeveniment que va «més enllà de la competició» i que fomenta valors essencials «com el joc net, el treball en equip, la solidaritat, la tolerància, el respecte i la superació personal i col·lectiva».
Precisament, els parlaments van comptar amb el denominador comú dels vincles emocionals que es creen durant les Olimpíades. En aquest sentit, Ribé, qui va participar-hi anys enrere, va subratllar que el més important és «passar-ho bé i créixer com esportistes i persones». Guaita, qui també hi va participar molts anys, va destacar valors com el joc net i va posar en relleu el component especial de representar la teva pròpia escola.
Així mateix, Aymamí va posar sobre la taula que els valors de l’olimpisme com la solidaritat i el respecte són més necessaris que mai ja que vivim «en una societat amb crisi de valors».