L’Hospital Sant Joan de Reus vol implementar una aplicació mòbil (app) perquè els pacients que estiguin en disposició de fer-ho –els que no tinguin pautada una dieta més específica per la seva situació– escullin els plats del seu menú.
L’app és un nou recurs i forma part de la licitació que Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp engega per renovar el servei de cuina del centre hospitalari i aplicar-hi algunes millores. Estarà directament connectada, tal com recull el plec de condicions, al programa informàtic de gestió de les dietes. I a aquells malalts que no puguin fer servir l’app sols una dietista-nutricionista els ajudarà a triar a peu de llit.
L’elecció serà entre tres opcions per al primer i el segon plat, i entre quatre per a les postres, que han d’incloure fruita del temps o iogurt. A l’hora de sopar es donarà la possibilitat de plat únic equilibrat com una de les opcions a escollir.
L’oportunitat de triar ha d’estar present, com a mínim, en dietes basals, controlades en hidrats de carboni, cardiosaludables (amb baix contingut d’àcids grassos saturats) i de fàcil masticació, amb sal i sense sal. Els pacients prendran la decisió dels plats d’un dia per l’altre.
Els plecs apunten els detalls del futur servei de cuina. Precisen, per exemple, que en l’elaboració de les dietes s’haurà de tenir en compte l’atenció a la diversitat ètnica, confessional, i cultural. Això inclou opcions com l’ovolactovegetariana o la dieta sense porc. Es garantirà un grau de maduració suficient de les fruites i una presentació acurada de les postres. I el pa es donarà als pacients com a opció per poder escollir entre diferents tipus: integral, normal, torrades o pa tou o l’opció de no voler-ne.
A més, es tindrà en compte la freqüència i la variació setmanal adequada en els aliments principals: carns, peixos, ous, llegums, patates, verdures, arrossos, pastes, pa i làctics. Els plats hauran d’estar ben preparats, cuinats i condimentats, ja que «no només compleixen una finalitat alimentària, sinó que també són motiu de satisfacció personal i col·lectiva», segons precisen els plecs de la licitació.
Caldrà disposar de productes substitutius per a usuaris amb intoleràncies o al·lèrgies, i tant el servei de restauració de plantes com el de cafeteria hauran de tenir en compte les dietes sense gluten, amb baix contingut de lactosa i al·lèrgens comuns, i oferir més de dos plats variats al servei de l’usuari.
La licitació especifica que l’esmorzar se servirà entre les 8.30 i les 9.30 hores; el dinar, entre les 13.30 i les 14.30 hores; i el sopar, de 19.30 a 20.30 hores.
L’empresa adjudicatària procedirà també a realitzar les enquestes de qualitat. Davant queixes i reclamacions dels usuaris, aquesta haurà de garantir una resposta personalitzada escrita des del servei de cuina a través dels mitjans que l’hospital determini, que s’enviarà a la Direcció de Serveis Generals i a la Unitat d’Atenció al Ciutadà en un termini inferior a 48 hores.
El menjar acostuma a ser, en general, el menys valorat dels hospitals. En el cas del Sant Joan de Reus, obté, al Pla d’Enquestes de Percepció, Experiència i Satisfacció d’Usuaris (PLAENSA) un indicador positiu del 67,3%, el més baix de tots els serveis que s’analitzen, amb xifres corresponents al 2022. Malgrat tot, Reus està per damunt de la mitjana de Catalunya, que es queda en un 64,7%. El Sant Joan preveu unes 103.000 pensions a l’any.