El Lladrefaves i la gegantona ja llueixen la nova indumentària a Valls

Van oferir una ballada inaugural per mostrar als vallencs els seus nous vestits, obra del figurista vilafranquí Amadeu Ferré

19 mayo 2017 22:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:02
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després d’un primer cap de setmana ple d’energia amb les actuacions de la Companyia Elèctrica Dharma, Oques Grasses, The Mamzelles i Maria del Mar Bonet, la Nit de Premis de Valls i la 1a Mostra de malcasats de Catalunya, ahir la setmana començava tranquil·la. Una parada necessària per agafar forces i encarar els tres dies centrals de Festa Major: la Revetlla, Sant Joan i el final de festa.

Al migdia es va celebrar una nova edició del concert vermut a la plaça de l’Oli amb la música de Fenya Rai. Tot i això, no va ser fins a les sis de la tarda que la ciutat es va tornar a omplir de Festa Major. El Ball de Vells de Valls van ser els encarregats d’encetar la jornada amb l’inici de la primera tarda d’actuacions per les diferents places del centre de la ciutat.

L’acte central va ser, però, la presentació dels nous vestits del gegantó Lladrefaves i de la gegantona a la plaça del Blat, amb una ballada inaugural. Amb el disseny del figurista Amadeu Ferré, des d’ahir aquests dos elements del seguici festiu vallenc llueixen nova indumentària.

El dissenyador vilafranquí ha fet una nova lectura del vestuari, però sense perdre la identificació de les figures i mantenint la coherència entre els dos personatges i l’època que representen, el final del segle XIX. De fet, tots els guarniments de passamaneria i puntes són d’època.

De la mateixa manera que Amadeu Ferré va fer amb la nova indumentària dels gegants –estrenada durant la Festa Major passada–, aquest cop també ha incorporat als vestits sanefes i elements decoratius que fan referència al patrimoni monumental i històric de la ciutat de Valls. Així, els diferents espais emblemàtics, però també la festa major vallenca, prenen el protagonisme dels nous vestits.

L’actuació s’inclou en el pla de millora de la imatgeria de la ciutat. Altres accions que s’han dut a terme en aquest context són la restauració del gegantó Lladrefaves, la de l’Àliga o la renovació del vestuari dels gegants.

La tarda també va venir marcada per la representació dels balls parlats de la ciutat, on va participar el Ball de Pastorets, el Ball de Vells i, per primer cop, el Ball de Gitanes.

Paral·lelament, els més petits van poder gaudir d’un espectacle familiar a la placeta de davant l’Espai Ca Creus. Va ser aquí on la Circoteca de la companyia Passabarret va presentar l’espectacle de fi de curs dels seus alumnes amb tot tipus de tècniques.

A partir de les 19.30 h, el centre de la ciutat es va omplir de festa amb una cercavila protagonitzada per la companyia Xarxa Teatre, vinguda del País Valencià. El centre d’atenció era el Senyor Tornavís, un home avorrit i sense somriures que havia arribat a Valls disposat a destruir totes les joguines del món. Després de diferents intents fallits, però, va abandonar la seva idea i va recordar el nen que havia sigut un dia.

I a les vuit del vespre arribava un dels moments més esperats pels joves vallencs i vallenques de la Festa Major de la seva ciutat, el Correbars. Tot i que està fora del programa oficial, aquest acte s’ha convertit en una cita anual que cada any reuneix centenars de persones disposades a aguantar fins al final. La festa començava puntualment des de la plaça de l’Oli i durant més de dues hores, la cercavila va recórrer els carrers cèntrics de Valls tot fent parada als 14 bars participants. Per fer encara més festa, la comitiva anava acompanyada de la Xaranga Penya la Riberenya i la Mulassa, que ballava desenfrenada.

El foc també va ser el protagonista de la vesprada. Com a prèvia del que serà el correfoc final del 25 de juny, ahir el barri antic de Valls ja va respirar l’olor de pólvora de la mà del Drac petit, el Ball de Diables petit i el Drac petit de Montblanc. L’acte es va celebrar amb motiu del 25è aniversari dels grups de foc infantils vallencs.

Com cada nit, la música va posar el punt i final a la jornada. D’una banda, la plaça de l’Oli va viure un homenatge a Ovidi Montllor, que enguany es compleixen 20 anys de la seva mort.

Amb humilitat, però també ironia, el trio format per Artur Gaya a la veu, Paco Prieto a la guitarra i Kike Pellicer al contrabaix van presentar Gràcies, Ovidi. De part dels bons fins a la mort. De l’altra, l’aparcament del barri antic va acollir la tercera nit de concerts amb els vallencs Fool Brains, Juantxo Skalari & la Rude Band i Reincidentes.

Fogueres pels barris

I avui arriba la Revetlla de Sant Joan, un dels dies centrals de la Festa Major de Valls que continuarà el 24, el dia del patró de la ciutat. Durant tota la jornada, les pastisseries i els forns del municipi mostraran als seus aparadors les tradicionals coques de Sant Joan amb fruita confitada. Tot per celebrar l’arribada de la nit més curta de l’any.

Paral·lelament, els més petits, però també els més grans de casa, prepararan les fogueres que cremaran durant la Revetlla. Les fustes velles recollides durant els últims dies seran apilades a cada barri a l’espera que arribi la nit i la flama del Canigó, que entrarà a la ciutat de Valls pocs minuts després de les set de la tarda pel capdamunt del passeig del president Tarradellas.

A continuació, diferents atletes voluntaris portaran la flama en relleus pel carrer Avenir, carretera de Montblanc, Font de la Manxa, Jaume Huguet i el Pati, on la diablessa recollirà el foc del Canigó. La flama, però, no aturarà el seu recorregut. El destí final serà la plaça del Blat, on Llucifer serà l’encarregat d’encendre la graella.

Després de donar a conèixer el veredicte del concurs de fogueres, els representants de les diferents entitats i barris traslladaran el foc a les seves seus per continuar la festa.

Comentarios
Multimedia Diari