Els vigilants municipals dels Pallaresos rebutgen els nous horaris

UGT Serveis Públics ha interposat una demanda davant el contenciós-administratiu contra l’Ajuntament i el jutjat de Tarragona ja l’ha admès a tràmit

19 febrero 2024 12:53 | Actualizado a 19 febrero 2024 18:37
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El passat 15 de gener l’Ajuntament dels Pallaresos anunciava una «reorganització del servei de vigilància municipal» amb una ampliació de l’horari per tal de cobrir de 7 del matí a 10 de la nit els 365 dies de l’any.

«D’un temps ençà la seguretat ha passat a ser un assumpte primordial per als governs i són molts els ajuntaments que han incrementat considerablement les partides destinades, amb l’ampliació de les plantilles o amb l’adquisició de nova tecnologia. No ha estat el cas de l’Ajuntament dels Pallaresos, on l’alcalde Xavier Marcos va decidir, de forma unilateral i per resolució d’Alcaldia, modificar la jornada laboral dels seus únics cinc vigilants municipals -tres funcionaris de carrera i dos interins- sense ampliar la plantilla ni incrementar els recursos que s’hi destinen», lamenta el sindicat en un comunicat.

L’anunci es feia assegurant que aquesta ampliació arribava «després de mesos de negociacions», continua UGT Serveis públics. «Res més lluny de la realitat. Les presumptes negociacions, un total de tres reunions amb els treballadors, es van realitzar sense convocar els dos sindicats majoritaris, un d’ells la UGT», afegeixen.

«La primera de les trobades va ser al juliol, durant la qual l’alcalde, Xavier Marcos, va informar els vigilants que el govern volia ampliar l’horari del servei i que aquest s’hauria de fer sí o sí. En cap cas els treballadors s’hi van negar a ampliar la vigilància, vam acceptar el nou horari, sempre i quan les retribucions, els descansos i la resta de les condicions laborals s’ajustessin al conveni vigent», asseguren els vigilants.

«Marcos ho va rebutjar, al·legant que s’havia de renegociar un nou conveni i que les propostes del govern estarien incloses en aquest nou document, motiu pel qual no hi havia res més a negociar, i els va oferir un increment de 100 euros per cicle, condicionat a complir prèviament amb el cent per cent del nou quadrant», detalla el sindicat.

«Li vam dir que això era inacceptable, que hi ha un conveni aprovat i que calia respectar-lo, que no estàvem disposats a perdre drets ni a estar condicionats tot l’any, renunciant a poder agafar ni tan sols un dia de permís personal o a posarnos malalts», diuen els treballadors municipals. A més, asseguren, el nou quadrant debilita el servei, ja que deixa un únic guàrdia en molts torns. Davant d’això, «l’alcalde va trencar les negociacions i el divendres 12 de gener va signar un decret amb el nou calendari laboral, el qual es va iniciar aquell mateix dilluns», lamenta el sindicat.

«Els cinc vigilants han mostrat en diferents ocasions el seu descontent i reporten coaccions i amenaces per part de l’equip de Govern», diuen des del sindicat, des d’on assegurien que els treballadors manifesten que «se’ns va comunicar que si no hi estàvem d’acord, denunciéssim, però que si guanyàvem la demanda ens acomiadaria».

Tenint en compte la «vulneració de drets», la UGT-Serveis Públics Tarragona ha interposat una demanda davant el contenciós-administratiu contra l’Ajuntament. Aquesta ja ha estat admesa a tràmit i s’està estudiant la paralització cautelar del decret d’alcaldia amb el nou calendari laboral. «Hem intentat posar-nos en contacte amb l’alcalde en nombroses ocasions, obtenint el silenci com a única resposta. Ens hagués agradat que ens convoqués per a negociar amb nosaltres com a sindicat majoritari, ja que, amb la Mesa General de Negociació creada des del 2021, era la seva obligació. No sabem si per descuit o de forma deliberada, però no ho va fer», afirma Joan Reinaldo, secretari general de la UGT Serveis Públics a Tarragona.

Reinaldo va ser qui va acompanyar els treballadors i treballadores de l’Ajuntament durant l’assemblea que va tenir lloc el passat 7 de febrer. «La plantilla està preocupada perquè hi puguin haver per decretazo més modificacions que afectin a altres col·lectius i se senten desprotegits», diu el secretari general. «Des de la UGT els farem costat i donarem el nostre suport a qualsevol treballador o treballadora que cregui que els seus drets estan sent vulnerats. No permetrem que es doni cap pas enrere», finalitzen.

Comentarios
Multimedia Diari