Un fòrum internacional abordarà a Tarragona els reptes de la transformació digital i la intel·ligència artificial a l’educació

140 experts i investigadors d’institucions d’arreu del món, així com professorat, famílies i responsables polítics es reuniran del 12 al 15 de març

07 marzo 2024 11:52 | Actualizado a 07 marzo 2024 11:58

En l’era de la Intel·ligència Artificial, la comunitat educativa es troba en ple debat sobre com cal fer la transformació digital als diferents nivells educatius. El Fòrum Internacional d’Educació i Tecnologia, que coordina la URV i impulsen les universitats catalanes i la Universitat d’Andorra amb el finançament del Departament d’Educació de la Generalitat, pretén posar en comú les evidències sobre els impactes de la digitalització i la IA en l’educació i en la transformació de la societat.

Serà del 12 al 15 de març a Tarragona, on s’hi reuniran 140 experts i investigadors d’institucions d’arreu del món, així com professorat, famílies i responsables polítics.

El fòrum consta de dos dies de treball tècnic de figures de rellevància nacional i internacional relacionades amb l’aplicació de les tecnologies digitals a l’educació que analitzaran la perspectiva dels propers cinc anys, i dos dies més oberts al públic general, que treballarà conjuntament amb figures de rellevància nacional i internacional en la cocreació de respostes a 22 reptes sobre les estratègies dels centres educatius a l’hora d’integrar el paper transformador de la digitalització. Aquests reptes han estat plantejats per 125 experts de disset països durant el treball previ al fòrum.

I després del fòrum tècnic, hi haurà dues jornades de fòrum obert. El FIET s’estructura en tres eixos sobre els que treballaran experts i públic: el procés educatiu en contextos digitals, els processos d’integració i transferència de la recerca i la innovació en tecnologia educativa i la ciutadania digital responsable.

Premi a centres transformadors

L’aplicació de tecnologies digital és un fet a tots els centres educatius, que ha suposat un procés de transformació intens. Molts d’ells han desenvolupat projectes d’innovació pedagògica amb tecnologies digitals que han suposat una millora en l’adquisició de competències de l’alumnat o en l’organització institucional.

Per això el Fòrum Internacional d’Educació i Tecnologia ha convocat el premi FIET Centres Transformadors, per donar visibilitat i reconèixer els centres educatius que poden ser referents en aquest camp a Catalunya. A través del premi FIET Jove es premiaran les pràctiques que el professorat duu a terme amb la participació de l’alumnat de primària i secundària.

És la tercera vegada que el FIET arriba a Tarragona, després que s’hi celebrés la primera edició l’any 2014. Aquell va ser el punt de partida per establir un marc de col·laboració entre totes les universitats catalanes, que anualment han organitzat una jornada per abordar un tema emergent.

En l’edició de 2024 s’amplia el nombre de dies i de participants per arribar a solucions pensades conjuntament entre investigadors, experts, famílies, professorat i totes aquelles persones relacionades amb l’educació.

Experts destacats

Rupert Wegerif, professor de la Universitat de Cambridge i autor de diversos llibres i articles de l’àrea de la teoria educativa, la psicologia educativa i l’educació amb tecnologia, farà la conferència inaugural del FIET tècnic: Dissenyar l’educació per a la intel·ligència col·lectiva.

El panell d’experts en ètica i intel·ligència artificial l’integren Robert Rallo Moya, director de la Divisió d’Informàtica Avançada, Matemàtiques i Dades del Laboratori Nacional del Nord-Oest del Pacífic dels Estats Units; Marta Garcia-Matos, responsable de la línia de matemàtiques i computació d’EduCaixa de la Fundació La Caixa, i Albert Sabater Coll, director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya.

Carles Sierra, director de l’Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial del CSIC i president de l’Associació Europea d’Intel·ligència Artificial, i Cristòbal Cobo Romaní, especialista sènior en educació al Banc Mundial debatran sobre “El futur que ens espera. Una mirada des de la recerca”.

Diàleg amb els alumnes

Els alumnes també seran protagonistes, amb la participació en el diàleg sobre Els nous líders digitals: estudiants impulsant l’era de l’IA, que moderarà l’escriptora Gemma Pascual Escrivà. Hi participaran alumnes de l’Institut Escola Daniel Magraner de Tortosa, l’Escola Espai 3 de Sant Joan Despí, el Col·legi Sant Pau de Tarragona i l’IES d’Almenar de Lleida, que oferiran la seva visió sobre el tema.

L’encarregada d’inaugurar el FIET 2024 públic serà la consellera d’Educació Anna Simó, el dijous 14 de març a les 12 h. El lliurament dels premis serà divendres 15 de març a les 17:30 h i les conclusions sobre la transformació digital de l’educació a l’era de la intel·ligència artificial es donaran a conèixer a les 18 h d’aquest mateix dia.

El FIET tècnic tindrà lloc els dies 12 i 13 de març al Seminari de Tarragona, i el FIET públic es farà a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV, a la mateixa ciutat, el 14 i 15.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari