‘A part’, l’esperit innovador de Cellers Tarroné

L’essència d’aquest vi, 100% garnatxa blanca, neix en els sis mesos de criança en bótes d’acàcia de 500 litres 

06 septiembre 2017 06:12 | Actualizado a 15 febrero 2019 18:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Innovar i arriscar. És el camí que actualment està explorant Cellers Tarroné (DO Terra Alta). El resultat és A part 2016, un vi 100% garnatxa blanca. La seva essència s’origina en els sis mesos de criança del vi en bótes d’acàcia. «El vi és una aposta per la garnatxa blanca, varietat autòctona de la DO Terra Alta i per demostrar la seva versatilitat», explica l’Imma Solé, gerent i sommelier del celler ubicat a Batea. 

L’elaboració és el que fa especial aquest vi. Una part important de la garnatxa blanca realitza la fermentació alcohòlica en bótes d’acàcia de 500 litres i una petita part en dipòsit d’acer inoxidable, tant en les bótes com en el dipòsit el vi realitza una criança amb les mares on es fan battonages setmanals per aconseguir un vi més cremós i sedós, amb més untuositat. «A la verema de 2015 vam realitzar diferents proves amb bótes per veure l’evolució de la garnatxa blanca en roure francès i acàcia. Finalment ens va convèncer l’acàcia perquè aporta al vi aromes florals i suma fragància, elegància i estructura, a més de respectar el caràcter de la garnatxa i no maquillar-la», detalla la gerent. 

El resultat és un vi amb estructura, cos i complexitat. En l’assemblatge del cupatge final, Cellers Tarroné va comptar amb la col·laboració dels sommeliers Sergi Figueras i Antonio Lopo (Thunder Wine Makers). «Buscar l’equilibri va ser un treball molt interessant, i pensant en l’evolució del vi vam decidir que en el cupatge predominés entre el 90-95% la garnatxa blanca en acàcia», detalla la sommelier. Qualitat i sostenibilitat imprimeixen el caràcter de l’A part 2016, certificats per la distinció ‘Vins Ebre Biosfera’. «Demostra el respecte de Cellers Tarroné pel medi ambient i pel paisatge, amb el desenvolupament de pràctiques agràries ecològiques a la vinya», detalla la gerent.

L’evolució
Imma Solé confia que A part 2016 segueixi evolucionant a l’ampolla i que «el vi es mantingui viu i perduri la seva frescor durant molt de temps, així com l’expressió de salinitat i el caràcter mediterrani». 
És un vi versàtil i molt gastronòmic que invita a imaginar maridatges d’afinitat, contrast o de territori. «És un vi que accepta des d’uns raviolis de carn amb una crema de llet de bolets fins a un peix al forn, així com una carn blanca o marisc, o senzillament sol per gaudir-lo», detalla. La producció de l’A part 2016 va ascendir a 2.222 ampolles i enguany Cellers Tarroné espera augmentar la xifra en unes 300 ampolles més. «La nostra idea no és fer molt més cada any, sinó millorar el vi gràcies a l’experiència que tenim en treballar de forma monovarietal la garnatxa blanca», explica l’Imma Solé. Només fa sis dies que la producció 2017 del vi reposa a les bótes d’acàcia. Haurem d’esperar un temps per descobrir, en paraules de la gerent, «l’esquelet del nou A part».

Comentarios
Multimedia Diari