Cinc premis Vinari d’Or per a vins de Montsant, Priorat i Terra Alta

El vi negre Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops (DO Penedès) va ser reconegut amb el Gran Vinari d’Or

08 octubre 2017 18:41 | Actualizado a 15 febrero 2019 18:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«El vi que es fa a Catalunya és boníssim». Aquesta va ser una de les reivindicacions que l’Empar Moliner va realitzar en el tram final de la gala de lliurament dels Premis Vinari 2017, celebrada aquest divendres a Vilafranca del Penedès.

El vi negre Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops (DO Penedès) va ser el gran vencedor de la nit després de ser reconegut amb el Gran Vinari d’Or, i el millor vi negre de guarda, categoria de negres amb criança superior als 12 mesos. Aquest vi també es va emportar el reconeixement al millor vi ecològic i es va posicionar com el millor vi de la DO Penedès. D’altra banda, el premi Gran Vinari Escumós va ser per al cava Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011.

Els vins de la província també van brillar la nit en què es van donar a conèixer els millors vins catalans de l’any. Cinc vins de la DO Montsant, DOQ Priorat i DO Terra Alta van emportar-se cinc premis Vinari d’Or, la màxima distinció en les diferents categories del certamen. La DO Montsant va ser una de les grans protagonistes de la nit. Els vins emparats sota aquesta denominació d’origen es van emportar el màxim reconeixement de les categories de blancs joves, rosats i negres de criança: Vinyes Domènech Bancal del Bosc Blanc 2016, el millor blanc jove; Coca i Fitó Rosa 2015, el millor rosat; i Com Gat i Gos 2014 de Baronia del Montsant va conseguir el premi al millor negre de criança.
Per la seva banda, el Millor Blanc amb Criança va ser per Joan Giné Blanc 2015 de Buil & Giné (DOQ Priorat), un vi blanc que brilla en terra de negres.

La garnatxa ha estat una de les varietats més premiades aquesta edició

La DO Terra Alta es va emportar el Vinari d’Or al Millor Vi Negre Jove per Los Ceps de la Via Verda 2016, del recentment estrenat celler Les Vinyes del Convent.

«Enguany els Premis Vinari han comptat amb una molt bona representació de la província de Tarragona tenint en compte aquests cinc premis Vinari d’Or que s’han emportat», destaca la directora dels Premis Vinari, Eva Vicens. 

Així mateix, recorda una de les peculiaritats del certamen. «Que els tastos siguin a cegues obre l’oportunitat que qualsevol vi pugui ser premiat i reconegut». Aquest any, els Premis Vinari han comptat amb la participació de 870 referències de 235 cellers, emparats en alguna de les dotze denominacions d’origen de Catalunya. De fet, més d’una trentena de vins de la província de Tarragona han obtingut algun reconeixement en les diferents categories, destacant entre els premis Vinari de Plata i de Bronze.

Varietats

La garnatxa ha estat en aquesta edició una de les varietats més premiades, tant en la seva expressió en vins blancs i negres, monovarietals i en cupatge, com en els vins dolços. Així mateix, els millors escumosos han reivindicat les varietats tradicionals, l’afinament en llargues criances i la varietat trepat per als rosats, una varietat autòctona de la Conca de Barberà.

Més guardons

Per la seva banda, el territori de l’Empordà va convèncer el jurat amb les seves garnatxes dolces, guanyant el Vinari d’Or al Millor Vi dolç, ranci o de postres amb el Perelada Garnatxa de l’Empordà Solera de 12 anys 2004.

Els cinc Vinari d’Or restants, reservats a vins escumosos, se’ls va emportar la DO Cava. Són el Brut Pere Olivella Galimany, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Carles Andreu Rosat Trepat Reserva Barrica, en la categoria d’Escumosos Rosats; i Vendrell Olivella Brut Nature Original de Mas Gomà 1724, en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos). El Vilarnau Gran

Reserva Vintage va aconseguir el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos); i en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), es va imposar el Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature. En el transcurs de la gala també es va reconèixer la trajectòria professional en el món del vi, amb el premi Monvínic, de la sommelier Rosa Vila, la qual va recordar que el seu últim tast havia estat precisament el de la final dels Premis Vinari. 

«Ara, i després de l’entrega de Premis Vinari 2017, hem de seguir treballant per impulsar la difusió de tots els vins premiats, en particular, i del sector del vi català, en general», conclou la directora dels Premis Vinari, Eva Vicens.

Comentarios
Multimedia Diari