Migranya

19 mayo 2017 23:53 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La migranya és un tipus de mal de cap o (cefalea) caracteritzat per episodis repetits de gran intensitat que poden impedir a la persona afectada desenvolupar les seves activitats i que acostumen a durar hores o inclús diversos dies.

El dolor és típicament unilaterial (fa mal la meitat del cap), de caràcter pulsatiu (com un batec), pot anar acompanyat de nàusees, vòmits i intolerància a la llum i al soroll, i poden durar des de 4 fins a 72 hores. Són mals de cap crònics que poden presentar-se només una o dues vegades a l'any, o tan freqüentment com cada dia.

Tipus de Migranya

Es distingeixen dues varietats de migranya:

- MIGRANYA SENSE AURA: És la migranya comuna, una cefalea recurrent que es manifesta en atacs que duren entre 4 i 72 hores, localitzada en un costat, com un batec, d'intensitat moderada a intensa que s'agreuja per l'activitat física, associats a nàusees i hipersensibilitat a la llum i soroll. En nens i adolescents sol ser bilateral. La migranya sense aura en la dona està relacionada amb la menstruació.

- MIGRANYA AMB AURA: És la migranya clàssica, s'assembla a l'anterior, però en aquest cas hi ha aura. L'aura és un conjunt de símptomes neurològics, generalment visuals (llums rutilants o visió borrosa), que solen precedir el mal de cap i duren entre quinze i trenta minuts.

Causes

Pot desencadenar-se per diversos factors:

1. FACTORS GENÈTICS: un 70% de les persones que sofreixen migranya tenen antecedents familiars.

2. FACTORS HORMONALS: la migranya es relaciona amb el descens dels nivells d'estrògens que hi ha abans de la menstruació. Per això, moltes dones sofreixen migranya en la seva vida fèrtil, i deixen de sofrir-la a l'arribar a la menopausia.

3. FACTORS AMBIENTALS: els canvis bruscs de temperatura o pressió atmosfèrica s'han associat a la migranya.

4. ESTIL DE VIDA: aliments i begudes riques en tiramina, nitrats de sodi o fenilalanina poden desencadenar una crisi (xocolata, embotits, plàtans, formatges curats, cafè, cervesa, vi negre...), així com l'alcohol, la cafeïna o els fàrmacs vasodilatadors. L'ansietat, l'estrès, transtorns del son i olors fortes o inusuals, llums brillants o sorolls forts, també en poden ser causa.

Tractament

NO FARMACOLÒGIC: identificar i evitar els desencadenants específics de la seva migranya com a mesura de prevenció.

FARMACOLÒGIC: es diferencien dos grups de medicaments.

1. Medicaments simptomàtics: s'utilitzen per alleugerir el dolor. Entre ells destaquem els antiinflamatoris, paracetamol, ergotamina i els seus derivats, i els fàrmacs denominats triptans.

2. Medicaments preventius: intenten evitar-ne l'aparició. S'indica quan la migranya és molt freqüent o no respon adequadament al tractament simptomàtic. Entre ells destaquen alguns antidepressius (amitriptilina), antihipertensius (beta bloquejants), antagonistees del calci (flunaricina), antiagregants (aspirina) i antiepilècptics (àcid valproic topiramat).

L'elecció del tipus de tractament l'ha de fer i controlar un metge. És molt important evitar l'automediació  per prevenir l'aparició de cefalea crònica diària, que es desencadena per abús de medicació analgèsica...

Recomanacions quan es pateix migranya:

- Atureu la tasca que s'està fent sobretot si el dolor és molt intens i es requereix concentració.

- Ajaieu-vos en una habitació fosca i on no hi hagi soroll.

- Col.loqueu-vos un drap fred sobre el front.

- Feu-vos massatges al cuir cabellut amb força pressió

I RECORDI: DAVANT DE QUALSEVOL DUBTE CONSULTI EL SEU METGE O FARMACÈUTIC

COL.LEGI OFICIAL FARMACEÚTICS DE TARRAGONA

 

 

Comentarios
Multimedia Diari