Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Migranya

Redacció

Whatsapp
Migranya

Migranya

La migranya és un tipus de mal de cap o (cefalea) caracteritzat per episodis repetits de gran intensitat que poden impedir a la persona afectada desenvolupar les seves activitats i que acostumen a durar hores o inclús diversos dies.

El dolor és típicament unilaterial (fa mal la meitat del cap), de caràcter pulsatiu (com un batec), pot anar acompanyat de nàusees, vòmits i intolerància a la llum i al soroll, i poden durar des de 4 fins a 72 hores. Són mals de cap crònics que poden presentar-se només una o dues vegades a l'any, o tan freqüentment com cada dia.

Tipus de Migranya

Es distingeixen dues varietats de migranya:

- MIGRANYA SENSE AURA: És la migranya comuna, una cefalea recurrent que es manifesta en atacs que duren entre 4 i 72 hores, localitzada en un costat, com un batec, d'intensitat moderada a intensa que s'agreuja per l'activitat física, associats a nàusees i hipersensibilitat a la llum i soroll. En nens i adolescents sol ser bilateral. La migranya sense aura en la dona està relacionada amb la menstruació.

- MIGRANYA AMB AURA: És la migranya clàssica, s'assembla a l'anterior, però en aquest cas hi ha aura. L'aura és un conjunt de símptomes neurològics, generalment visuals (llums rutilants o visió borrosa), que solen precedir el mal de cap i duren entre quinze i trenta minuts.

Causes

Pot desencadenar-se per diversos factors:

1. FACTORS GENÈTICS: un 70% de les persones que sofreixen migranya tenen antecedents familiars.

2. FACTORS HORMONALS: la migranya es relaciona amb el descens dels nivells d'estrògens que hi ha abans de la menstruació. Per això, moltes dones sofreixen migranya en la seva vida fèrtil, i deixen de sofrir-la a l'arribar a la menopausia.

3. FACTORS AMBIENTALS: els canvis bruscs de temperatura o pressió atmosfèrica s'han associat a la migranya.

4. ESTIL DE VIDA: aliments i begudes riques en tiramina, nitrats de sodi o fenilalanina poden desencadenar una crisi (xocolata, embotits, plàtans, formatges curats, cafè, cervesa, vi negre...), així com l'alcohol, la cafeïna o els fàrmacs vasodilatadors. L'ansietat, l'estrès, transtorns del son i olors fortes o inusuals, llums brillants o sorolls forts, també en poden ser causa.

Tractament

NO FARMACOLÒGIC: identificar i evitar els desencadenants específics de la seva migranya com a mesura de prevenció.

FARMACOLÒGIC: es diferencien dos grups de medicaments.

1. Medicaments simptomàtics: s'utilitzen per alleugerir el dolor. Entre ells destaquem els antiinflamatoris, paracetamol, ergotamina i els seus derivats, i els fàrmacs denominats triptans.

2. Medicaments preventius: intenten evitar-ne l'aparició. S'indica quan la migranya és molt freqüent o no respon adequadament al tractament simptomàtic. Entre ells destaquen alguns antidepressius (amitriptilina), antihipertensius (beta bloquejants), antagonistees del calci (flunaricina), antiagregants (aspirina) i antiepilècptics (àcid valproic topiramat).

L'elecció del tipus de tractament l'ha de fer i controlar un metge. És molt important evitar l'automediació  per prevenir l'aparició de cefalea crònica diària, que es desencadena per abús de medicació analgèsica...

Recomanacions quan es pateix migranya:

- Atureu la tasca que s'està fent sobretot si el dolor és molt intens i es requereix concentració.

- Ajaieu-vos en una habitació fosca i on no hi hagi soroll.

- Col.loqueu-vos un drap fred sobre el front.

- Feu-vos massatges al cuir cabellut amb força pressió

I RECORDI: DAVANT DE QUALSEVOL DUBTE CONSULTI EL SEU METGE O FARMACÈUTIC

COL.LEGI OFICIAL FARMACEÚTICS DE TARRAGONA

Temas

  • SALUD

Comentarios

Lea También