CDC forja el Partit Demòcrata Català amb la independència com a objectiu

La formació es defineix com a ´catalanista, independentista, europeista i humanista´

19 mayo 2017 18:47 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Al tercer dia de congrés fundacional, i després d’intensos debats no exempts de tensió, la nova Convergència aconseguia forjar les sigles en les quals decidia reinventar-se: Partit Demòcrata Català, una formació amb l’objectiu de la independència al centre de la seva agenda política.

Després del fiasco de l’inici del congrés, amb la rebel·lió de les bases contra els dos noms proposats per la direcció, l’ambient de la clausura, després dels maratonians debats del dissabte fins a altes hores de la matinada, fou més festiu, amb repetits crits d’«independència» dins de la sala de Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

Els congressistes van esmenar la ponència ideològica per subratllar que el nou partit no és simplement «sobiranista», sinó que es defineix com a «demòcrata, catalanista, independentista, europeista i humanista». El punt àlgid va viure’s en anunciar-se el nom guanyador per a la nova formació, Partit Demòcrata Català, que va imposar-se en segona volta, per 871 vots, per davant dels 657 partidaris de Partit Nacional Català, després que en una anterior votació quedés descartada la tercera alternativa, Junts per Catalunya. Curiositats del destí, PDC són les sigles que va utilitzar Jordi Pujol quan es va presentar a les generals l’any 1977.

L’anècdota va ser veure l’expresident català Artur Mas i el seu successor, Carles Puigdemont, dins de la sessió plenària alçant la cartolina verda a favor de Partit Nacional Català, que va ser l’opció perdedora.

La consellera Neus Munté, que a la primera volta va votar Junts per Catalunya i en la segona Partit Demòcrata, expressà la seva satisfacció perquè es va crear una estructura «flexible i dinàmica» a la cúpula, fet que la permetrà ser vicepresidenta del Partit Demòcrata, fent tàndem amb Mas com a president, i a la vegada mantenir el seu càrrec en el Govern.

Aquest «tiquet presidencial» no té oposició, però haurà de passar per les primàries del 23 de juliol, en les quals els associats, la nova denominació dels militants, també elegiran la direcció de dotze membres amb un secretari general al cap, que gaudiran d’un règim d’incompatibilitats lax, atès que en termes generals permet un càrrec institucional i un altre orgànic. Els corrents i sectors, entre ells la Nova Convergència de Germà Gordó, ultimen els moviments per presentar les candidatures a la direcció abans que expiri el termini dimecres que ve 13 a les 20 hores.

Al llarg de la jornada d’ahir, als passadissos del Centre de Convencions hi havia tant o més atrafegament que dins de la sala del plenari congressual, ja que representants de les diferents famílies del partit celebraven trobades informals i improvisats per perfilar les possibles candidatures a la direcció executiva.

‘Radicalitat democràtica’

L’encarregat de clausurar el congrés va ser el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que feia una crida per posar el nou partit, del que és associat, «a disposició» del Govern, del Parlament i de la societat catalana per portar a terme el compromís «insubornable» de la independència.

Puigdemont va aplaudir la «capacitat d’integració» del nou, així com la seva voluntat d’adaptació als temps. «M’exalta el nou i m’enamora el vell», va assegurar el president citant J. V. Foix, que va remarcar que el catalanisme sempre «ha estat capaç d’interpretar que és allò que li convenia més a cada generació que pretenia servir».

Només començar, el president recordà que ell té un encàrrec clar: portar Catalunya cap a la independència. I celebrava que el PDC ja s’hagi posat al servei de la societat per aconseguir aquest objectiu. Aplaudí, a més, «que ho faci amb voluntat d’integració, transversal i sobretot amb una insubornable radicalitat democràtica que ajuda enormement a contribuir i reforçar la cultura democràtica de Catalunya».

En aquest punt, va voler reivindicar la qualitat democràtica de tots els partits de l’arc del catalanisme, i ho va contrastar amb «altres cultures on es barregen poders, s’abusa del poder i els recursos públics són posats al servei del combat il·lícit de les idees dels altres». Al·lusió aquí a la «guerra bruta» que CDC ha denunciat les últimes setmanes per part del govern espanyol del PP. El PDC, segons Puigdemont, vol ser un instrument al servei del país, però també un exemple en matèria de «bones pràctiques».

Van assistir a la cloenda del congrés representants de diversos partits: El primer secretari del PSC, Miquel Iceta; el portaveu polític de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà; Josep Vendrell en representació d’ICV; el portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez; el republicà Lluís Salvadó, i representants d’altres partits com el PNB, l’ANC i Òmnium.

Comentarios
Multimedia Diari