Calçotada, l´àpat gastronòmic per excel·lència dels mesos d´hivern

19 mayo 2017 20:07 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els mesos de febrer i març són, inequívocament, els millors per celebrar una calçotada. Aquest menjar tan típic català, i sobretot de les comarques del Camp de Tarragona, s’està convertint en tota una tradició per a les famílies.

Mínim cal fer una calçotada a l’any, més si és possible. Però aquesta temporada el clima està essent un contratemps per als restaurants de més a l’interior. O així ho afirma Josep Maria Gatell, responsable de la Masia Bou de Valls, quan afirma que «no fa fred, i la gent busca llocs amb més sol».

L’altre inconvenient de les bones temperatures és la qualitat del calçot. «Per aquesta temporada, la ceba té una mida correcta i és força dolça», manifesta Roc Aneas, director de la casa Fèlix de Valls.

Tot i això, són necessàries unes temperatures inferiors, ja que, segons els experts, aquest producte necessita fred; si no, es fa grossa massa aviat i és possible que la qualitat disminueixi. Tot i això, restauradors de Valls i de Tarragona, com és el cas del restaurant El Passadís, asseguren que aquesta temporada està essent millor que l’anterior.

Un restaurant capacitat per a celebrar calçotades necessita dos elements claus: espais amplis per acollir grans grups i un bon foc per coure els calçots. És difícil compaginar aquests dos elements al centre de la ciutat. Però el Passadís sí que pot. Disposen de foc viu, un espai al pati perquè els clients es mengin els calçots i, després, gaudeixin de la carnada a l’interior. I tot al bell mig de Tarragona. Aquest aspecte atrau molts clients que no es volen desplaçar de la ciutat o volen fer turisme acabat l’àpat.

Calçotades i la ‘Guia Repsol’

Per a aquesta temporada, la Guia Repsol, tota una referència en el món de la gastronomia, ha seleccionat dos restaurants de Valls com els millors per a gaudir d’una calçotada. I no és d’estranyar, ja que Valls és coneguda com la terra dels calçots. És més, la Masia Bou és considerada la casa pairal d’aquest producte.

Des del 1929 són tota una referència en aquest àmbit, però no només per la ceba tendra sinó també per l’espai que l’envolta. Actualment, fins i tot, serveixen calçots a domicili. «Podem enviar la calçotada a casa, sempre que sigui per un mínim de persones», explica Gatell.

L’altre restaurant escollit per la Guia Repsol és La Casa Fèlix. Actualment ja la tercera generació, i la quarta està també en camí, segueixen la tradició del senyor Fèlix, que ja feia calçotades. Un dels seus secrets és la salsa de romesco. Elaborada sense farina i apta per a celíacs, segueix essent la mateixa de tota la vida des de fa més de 60 anys. Aquest restaurant ofereix l’opció de celebrar calçotades en grup o a la carta.

Sembla que cada cop són més els que prefereixen gaudir de les comoditats i excel·lències dels restaurants a l’hora de celebrar les calçotades en grup. És important saber escollir el lloc. No tot restaurant pot oferir un espai prou ampli per a degustar els cal- çots dempeus, com marca la tradició, i fets a foc viu i a l’instant. Unes bones graelles, una salsa de calçots amb molt gust de fruits secs i tomàquet, pitets, carnada i vi. Aquests són els elements indispensables per a celebrar la millor de les calçotades. Bon profit!

Comentarios
Multimedia Diari