El Govern insta la CUP a debatre l´IRPF després de la independència

Especialment el PDeCAT vol evitar que el preu perquè els antisistema aprovin els Pressupostos sigui una pujada d´impostos

19 mayo 2017 16:41 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Representants del Govern i de la CUP intensifiquen els contactes per intentar arribar, abans que dilluns els anticapitalistes obrin els seus debats territorials, a un acord que desbloquegi l’aprovació dels Pressupostos, amb la fiscalitat com a principal escull negociador.

Fonts del Govern consultades han dit que afronten les converses amb «optimisme». El Govern de Junts pel Sí (JxSí), especialment el PDeCAT, vol evitar que el preu per aconseguir que la CUP faciliti l’aprovació dels comptes sigui una pujada d’impostos.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, emplaçà ahir la CUP a aparcar el debat sobre el model fiscal fins que Catalunya «es converteixi» en un Estat independent. «No ens enganyem, aquest problema de capacitat fiscal només el resoldrem si tenim totes les eines d’un Estat. A partir d’aquí, els models fiscals de cada formació política són defensables i absolutament legítims i els haurem de confrontar i arribar a acords en aquest futur espero que no molt llunyà», va dir.

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, i la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, van protagonitzar ahir una picabaralla a Twitter. Pau Llonch, una de les veus de la CUP a Sabadell, va protestar per un tuit de Tardà on deia que «els Pressupostos són tan imprescindibles per poder fer el referèndum al setembre, que hi haurà acord».

En un missatge de resposta, Llonch carregà contra ERC, que controla la conselleria d’Economia sota la batuta d’Oriol Junqueras: «Molt discurset d’esquerres però sou un catch-all-party amb neoliberals a Economia però progres a Madrid. Genuflexos al PDeCAT». «Deixa’t d’hòsties: sense Pressupostos, els uns a casa i vosaltres sense poder sortir. El poble mai ens ho perdonaria, a tots», li replicà Tardà. I Anna Gabriel contestà a Tardà: «M’agradaria saber què vol dir que no podrem sortir de casa. M’agradaria saber si desitja que no sortim de casa».

L’expresident Artur Mas, per la seva banda, acusà la CUP de «posar en perill» l’objectiu de la independència en voler utilitzar el seu poder negociador amb el Govern en matèria pressupostària per dur a terme la «revolució». Mas, en declaracions al diari Ara, avisà que «ens estem jugant la independència per generacions. No podem confondre els temps. La CUP, en el moment de la veritat, no tindrà els vots per fer la revolució que planteja. Serà una opció minoritària. Voler fer-ho ara no és correcte. És posar en perill l’objectiu final», alertà.

Comentarios
Multimedia Diari