Gisela Vaquero: «Sense les dones el sector dels videojocs perd la meitat del talent»

La presidenta de Women in Games Espanya valora el paper actual de les dones en els videojocs

02 septiembre 2020 13:23 | Actualizado a 02 septiembre 2020 13:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El paper actual de les dones en els videojocs mostren la transformació d’un sector en què la figura femenina és cada vegada més real i rellevant. Gisela Vaquero, professora col·laboradora del màster universitari de Disseny i Programació de Videojocs de la UOC i presidenta de Women in Games Espanya (WIGES), afirma que «gràcies a organizacions com aquesta s’han creat heroïnes lluitadores i decidides».

Quin és el paper actual de les dones en els videojocs?

Actualment hi ha 16,5% de dones que treballen desenvolupant videojocs a pesar que hi ha un 45% de dones que són jugadores. Aquestes desenvolupadores troben a faltar visibilitat i reconeixement, mentre afronten micromasclismes, sous inferiors i treballs de menor rellevància. En el cas de les jugadores reben assetjament quan juguen i discriminació. Moltes vegades són insultades pel simple fet de ser dones. A les comunitats de gamers predominen majoritàriament jugadors sense educació ni respecte. Pel que fa al paper dels personatges femenins, en els videojocs és molt menor, tan sols un 7% dels personatges són femenins i aquests es troben de forma sexualitzada i estereotipada, poc realista.

Com ha evolucionat la figura femenina?

Afortunadament, i gràcies a la presència d’organitzacions feministes com Women in Games, els personatges femenins s’han empoderat. S’han creat heroïnes lluitadores i decidides.

Com són els personatges?

Els personatges són poc realistes. Acostumen a tenir poca profunditat psicològica; i falta de decisió i de rellevància en el context argumental del videojoc.

Quins són els tòpics que envolten actualment els personatges femenins?

Hi ha quatre tipus de personatges en els videojocs: secundàries, salvades, submises i sexualitzades. S’entén per ‘secundàries’ aquells personatges que no són principals; ‘Salvades’ vol dir que necessiten sempre i constantment l’ajuda d’un personatge masculí per resoldre els problemes; ‘submises’ perquè el seu caràcter és dominat per un altre personatge; i els seus cossos són cosificats i usats per al plaer de l’home, és a dir, és ‘sexualitzada’. També podem parlar d’altres tòpics que presenten aquests personatges, així com les seves vestimentes en els jocs de rol: armadures irrealistes que com més nivell dels personatges s’aconsegueix, menys pell tapen. I finalment, videojocs en què el personatge femení és objectivitat convertint-se en el premi o regal de l’èxit del jugador.

En quins aspectes encara s’ha de treballar per normalitzar la situació?

Hem de trencar el mite que els videojocs són només per homes. Ens trobem que és un mite que, a pesar que hi ha un 45% de dones jugadores, es troba molt arreglat a la nostra societat. D’aquesta forma, si trenquem els estereotips que «el blau és per nens i el rosa és per nenes», en el qual s’indica que la tecnologia és per homes, es produirà, a llarg termini, la millora de la bretxa digital de gènere.

Les empreses del sector cada cop busquen més la diversitat?

Sí. La mentalitat de la importància de la dona dins la indústria dels videojocs és present. És, des del meu punt de vista, un dels primers passos cap a la millora. Moltes empreses i institucions són plenament conscients que hi ha un baix percentatge de dones en el sector i mostren un interès a millorar-ho. Òbviament, no són totes les companyies i moltes encara es mantenen al marge, però sí és un factor que ha crescut al llarg d’aquest últim any. Malauradament, el procediment per augmentar la quantitat de dones té una enorme complexitat, ja que es tracta d’un problema que engloba tota la societat, i es necessita encara molt de treball per aconseguir-ho.

Quins objectius persegueix Women in Games?

El nostre principal objectiu és visibilitzar a les dones desenvolupadores de videojocs i a les jugadores, a fi de trencar el mite que ens persegueix al llarg dels anys, i incentivar a les dones i a les nenes en els camps tecnològics. També visibilitzem la situació de la dona en la indústria del videojoc i creem espais de networking de dones per compartir experiències i interessos.

Què perd el món dels videojocs sense les dones?

Perd la meitat del talent. Incrementar el nombre de dones enriqueix el videojoc: aporta diferents aspectes creatius, noves perspectives i punts de vista i orienta els videojocs a les jugadores i a minories, trencant així aquesta estructura tradicional dels darrers anys, afegint nous valors igualitaris i jocs no sexistes.

Comentarios
Multimedia Diari