La Pobla de Mafumet plena d'espais per redescobrir

La Pobla de Mafumet. La ruta per aquesta localitat inclou alguns elements d’interès artístic i arquitectònic que desperten l’atenció del visitant

25 febrero 2020 17:30 | Actualizado a 25 febrero 2020 18:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’origen de la Pobla de Mafumet se situa al segle XII, moment en què es repobla el Camp de Tarragona, existint ja com a terme amb anterioritat al 1173 amb el nom de Guàrdia de Mahomat. Anteriorment, es té constància de l’existència de diverses villae en època romana, essent remarcable la descoberta, a les darreries del segle XIX d’un tresoret de monedes d’aquest període.

Durant l’edat mitjana es va calcular la presència estable al municipi de prop de sis famílies. Aquesta població, a partir dels segles XVI i XVIII, anirà en augment amb l’arribada de noves famílies, la qual cosa provocarà la modificació i ampliació del seu nucli urbà. Al llarg del segle XIX i primera meitat del segle XX es produirà un cert estancament, però a partir de la dècada dels setanta, amb la implantació de la indústria al terme, es produeix un notable augment demogràfic. Un passeig pels carrers del nucli antic del municipi permet observar l’arquitectura popular del Camp de Tarragona, amb exponents d’entre els segles XVIII i primeries del XX, o, fins i tot, anteriors, com al carrer Mare de Déu del Lledó –el nucli fundacional de la Pobla de Mafumet–, amb diversos elements datables als segles XV i XVI.

Amb tot, l’element arquitectònic més destacable és l’església parroquial de Sant Joan Baptista, iniciada a finals del segle XVII i ampliada a les darreries del segle XVIII. En època medieval, l’església era sufragània de la parròquia del Codony, terme del qual formava part. Cap a la fi del segle XVIII, la població va augmentar molt notablement i es va fer necessària la construcció d’un nou temple. El seu element més destacat és el campanar, dividit en tres trams. La base és quadrada, el cos central és octogonal i el tram superior, més estret, és també octogonal i està cobert amb una cúpula. Al seu interior es conserva la imatge de la Mare de Déu del Lledó, una talla policromada de factura tardoromànica, del segle XIII.

La Casa Balei

Un altre dels elements d’interès del municipi és la Casa Balei. La curiositat d’aquest immoble és que està tot ell recobert amb mosaics ceràmics fets amb la tècnica del trencadís. Aquest treball va ser realitzat durant els anys noranta pel propietari de la casa, en Tarsici, un cop jubilat després d’anys dedicat a la construcció.

La temàtica dels mosaics és molt variada, des d’una evocació de la nit de Sant Joan, fins a diverses escenes de camp i de mar, entre d’altres. La seva situació, a la carretera just a l’entrada del poble, l’han feta molt popular fins a esdevenir gairebé una icona.

Un altre dels símbols de la localitat és el Pòrtic ornamental, ubicat a la rotonda del pont de la via del tren és el que dona la benvinguda a totes les persones que entren a la Pobla. Per últim, el passeig per la Pobla de Mafumet també ha d’incloure el Parc de les Pobles. El nom del parc és un homenatge a tots els municipis que tenen al seu topònim el mot Pobla. Concretament a Catalunya en són un total de 7. Té una extensió de 6.000 m2, comptant amb instal·lacions destinades a jocs infantils i activitats esportives. Va ser inaugurat el 2007.

Comentarios
Multimedia Diari